Republikáni mají dalšího kandidáta na prezidenta USA, neurochirurga Bena Carsona

Bývalý neurochirurg a spisovatel Ben Carson bude kandidovat na amerického prezidenta. O úřad se bude ucházet za republikány. Třiašedesátiletý lékař na sebe upozornil svou kritikou zákona o zdravotní péči, za kterým stojí současný americký prezident Barack Obama. Ben Carson je nositelem prezidentské medaile svobody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát republikánů na prezidenta USA Ben Carson

Kandidát republikánů na prezidenta USA Ben Carson | Zdroj: Reuters

Ben Carson je velice uznávaný dětský neurochirurg. V roce 1987 jako vůbec první oddělil siamská dvojčata spojená hlavami.

Carson pochází z chudých poměrů. Vyrůstal v Detroitu, kde žil jen se svou matkou, která ale přísně dohlížela na jeho vzdělání. Vystudoval prestižní univerzitu Yale a univerzitu v Michiganu.

Očekává se, že svou kampaní se zřejmě vrátí ke svým kořenům, protože ji chce zahájit právě v Detroitu.

Carson je také spisovatel. Napsal třeba svou autobiografii Zlaté ruce, která z něj udělala hrdinu hlavně mezi Afroameričany. Mnoho dětí v Americe ji mělo ve škole jako povinnou četbu. A natočil se podle ní i film s Cubou Goodingem Juniorem v hlavní roli.

Rok před premiérou filmu dostal Ben Carson největší americké ocenění pro civilisty, prezidentskou Medaili svobody.

Současný prezident Barack Obama je také Afroameričan, ale demokrat. Carson hlavu státu kritizuje třeba za reformu zdravotnictví, které se ve Spojených státech říká ‘Obamacare‘.

Populární je Carsonova řeč z roku 2013, ve které zákon kritizuje přímo před Obamou. Řekl, že je to nejhorší věc, která Spojené státy postihla od dob otroctví.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme