Republikánský kandidát Trump žádá zákaz vstupu všech muslimů do USA

Kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump vyzval k zákazu vstupu muslimů do Spojených států. Jeho apel sklidil okamžitou kritiku Bílého domu i dalších republikánských politiků. Trump stojí momentálně v čele republikánských uchazečů o Bílý dům. Výzvou reagoval na útok v Kalifornii, kde muslimský pár minulý týden zastřelil 14 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Donald Trump chce zakázat vstup do Spojených států všem muslimům - turistům i uchazečům o azyl, dokud úřady „nezjistí, co se děje“.

Tvrdí, že se obává údajné nenávisti vůči USA ze strany muslimů.

Miliardář známý populistickými výroky sklidil na předvolebním setkání aplaus svých příznivců, ale také velmi tvrdou kritiku dalších politiků, včetně republikánských konkurentů.

Bílý dům jeho výzvu odsoudil s tím, že je v rozporu s americkými hodnotami i zájmy národní bezpečnosti. Republikánský rival Marco Rubio, senátor za stát Florida, označil jeho slova za urážlivá a bizardní.

Bývalý guvernér za stát Florida Jeb Bush zase označil Trumpa za vyšinutého. Bývalý viceprezident Dick Cheney říká, že zákaz celého náboženství jde naprosto proti všemu, na čem je Amerika postavena.

Šok a zděšení vyjádřili i američtí muslimové. Ředitele Rady pro americko-islámské vztahy Nihád Awad přirovnal Trumpa k vůdci lynčujícího davu a varoval, že výroky nahrávají do rukou extremistů z hnutí Islámský stát.

Kandidáti na prezidenta USA | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme