Roli favoritů volebního superúterý v USA potvrdili Trump a Clintonová

Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump potvrdili podle odhadů během takzvaného volebního superúterý role favoritů mezi uchazeči o křeslo v Bílém domě. Clintonová získala nominaci v sedmi státech a na Americké Samoi, Trump zatím v sedmi státech unie. Volební klání uchazečů o stranickou nominaci se konalo ve 13 amerických státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Clintonová získala nominaci v sedmi státech a na Americké Samoe, Trump zatím v sedmi státech unie

Clintonová získala nominaci v sedmi státech a na Americké Samoe, Trump zatím v sedmi státech unie | Zdroj: Reuters

Podle odhadů výsledků získala bývalá první dáma a exministryně zahraničí Clintonová nominaci v Georgii, Virginii, Alabamě, Tennessee, Massachusetts, Arkansasu a Texasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roli favoritů volebního superúterý v USA potvrdili Trump a Clintonová. V Coloradu je zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Její soupeř z demokratického tábora Bernie Sanders zvítězil podle očekávání v primárkách ve svém domovském státě Vermontu a na seznam nominací si připsal i ty z Oklahomy, Minnesoty a Colorada.

Clintonová v úterním hlasování zatím získala 457 delegátů z 865 možných, Sanders 286. Ve většině států bylo už sečteno přes 90 procent hlasů.

„Po celé zemi dnes demokraté hlasovali pro to, abychom strhli zdi a společně byli velicí,“ uvedla Clintonová na shromáždění na Floridě. „Amerika je silná, pokud jsme silní všichni,“ dodala.

Už před volebním superúterým získala Clintonová nominace v Iowě, Nevadě a Jižní Karolíně, Sanders v New Hampshiru. Bývalá první dáma tak má po dnešku nominace z deseti států a vermontský senátor z pěti států.

Clintonová během shromáždění na Floridě mluvila o boření zdí | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

V republikánském táboře podle odhadů CNN zvítězil v Georgii, Vermontu, Virginii, Alabamě, Arkansasu, Massachusetts a Tennessee Donald Trump.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američtí demokraté a republikáni bilancují výsledky ‚superúterý‘. Vyhráli Clintonová a Trump. Výsledky komentuje amerikanista Jakub Lepš

Miliardář během tiskové konference na Floridě prohlásil, že se těší na souboj s Hillary Clintonovou o křeslo v Bílém domě. Sám sebe označil za sjednotitele, který vždy říkal a bude říkat pravdu.

Senátor Ted Cruz získal podle očekávání republikánskou nominaci ve svém domovském Texasu. Voliče o svých přednostech přesvědčil také v Oklahomě a na Aljašce. Svou vůbec první nominaci získal na volebním shromáždění v Minnesotě floridský senátor Marco Rubio.

Trump má po úterním hlasování na svém kontě zatím 192 delegátů z 595 možných, Cruz 132, Rubio 66, ohijský guvernér John Kasich 19 a neurochirurg Ben Carson tři delegáty. S výjimkou Aljašky i v republikánském hlasování bylo už sečteno přes 90 procent odevzdaných hlasů.

Trump na Floridě prohlásil, že se těší na souboj s Hillary Clintonovou o křeslo v Bílém domě | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Cruz poblahopřál Trumpovi k vítězství, zároveň ale vyzval republikány, kteří zatím nezískali žádnou nominaci, aby se své kandidatury vzdali a proti Trumpovi se spojili. Pokud zůstanou rozdělení, umožní Trumpovi cestu k nominaci, což Cruz označil za „totální katastrofu“ pro republikánskou stranu.

"Amerika by neměla mít prezidenta, za jehož slova byste se styděli, kdyby je vaše děti opakovaly," dodal texaský senátor.

Trump v dřívějších volebních kláních získal nominace už ve třech ze čtyř států unie: New Hampshiru, Jižní Karolíně a Nevadě. V Iowě zvítězil Ted Cruz.

Republikáni dnes hlasují rovněž ve státech Colorado a Wyoming, o kandidátech se tam ale rozhodne až později.

V dnešních primárkách a volebních shromážděních se hraje o 595 delegátů mezi republikány a o 865 mezi demokraty. Aby získal demokratický kandidát nominaci, potřebuje celkem 2383 delegátů, republikánovi stačí získat 1237.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme