Rozsáhlý požár v kanadské Albertě se blíží k hranici s provincií Saskatchewan

Požár v kanadské Albertě může ohrozit i sousední provincii Saskatchewan. Úřady zatím pokračují v letecké i pozemní evakuaci ohroženého města Fort McMurray. To už opustilo téměř 90 tisíc obyvatel. Podle premiérky Alberty je cílem všechny lidi přemístit do večera na jih do bezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadské úřady se obávají dalšího šíření požáru v Albertě. Pokračují evakuace

Kanadské úřady se obávají dalšího šíření požáru v Albertě. Pokračují evakuace | Zdroj: Reuters

Policisté podle kanadské televize chodí od domu k domu a hledají lidi, kteří nejsou schopní sami město opustit, nebo ty, kteří dobrovolně nechtějí odjet.

„Oheň ohrožuje také ropné písky a energetické operace v oblasti. Společnost Suncor Energy už preventivně evakuovala některé zaměstnance,“ oznámila premiérka Alberty Rachel Notleyová.

Těžební zařízení by pak podle ní neměly plameny poškodit. Jsou totiž odolná vůči vysokým teplotám.

Hořet může měsíce

Práci hasičů komplikuje horké a suché počasí. Vedení hasičů varovalo, že pokud nezačne opravdu vydatně pršet, může trvat i měsíce, než se podaří požáry zcela uhasit. Zasažená oblast je aktuálně třikrát větší než Praha, kanadská média ale odhadují, že se plameny mohou rozšířit až na tři tisíce kilometrů čtverečních.

Úřady pro lidi zřizují nejrůznější evakuační centra. Aktuálně je prý nejlepší zůstat ve městech Calgary a Edmonton, která jsou od zasažených oblastí vzdálená několik set kilometrů. Pomoc ale lidé najdou i zhruba dvě hodiny jízdy od Fort McMurray, v okresu Lac La Biche.

S tamním evakuačním centrem jsou prý lidé zatím spokojení, říká okresní mluvčí Jihad Moghrabí:

„Máme tady všechno pro to, abychom lidem pokryli jejich základní potřeby. A zatím slyšíme pozitivní zpětnou vazbu. Lidé oceňují i maličkosti - třeba, že máme nabíječky pro mobilní telefony, nebo že jsou tu k dispozici počítače. Všechny služby tu poskytujeme zdarma.“

V evakuačním centru v Lac la Biche mají ale lidé k dispozici také například pobočku pojišťovny nebo i pracovního úřadu.

„Nejdřív jsme věřili, že budeme pryč jen pár dní. Už je ale jasné, že to potrvá déle. Zpravodajství sleduji celý den, a je mi z toho do pláče. Říkám si, jestli se vůbec budeme mít kam vrátit, jestli budou peníze a práce. Ale zatím jsme v pořádku,“ uvádí jedna z evakuovaných.

Spousta obyvatel Fort McMurray už o domov opravdu přišla. Z některých čtvrtí jsou totiž podle úřadů jen ruiny a vláda počítá i s možností, že plameny většinu zástavby zničí. Zatím oheň podle odhadů napáchal škody v přepočtu za asi 128 miliard korun. Plameny zničily na dva tisíce domů a další tisíce jsou v ohrožení. Podle montrealské banky bude tahle katastrofa pro kanadské pojišťovny nejdražší v historii země.

Kanadské úřady se obávají dalšího šíření požáru v Albertě. Pokračují evakuace | Foto: Reuters

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme