Sanderse vnímají jeho příznivci v boji o Bílý dům jako Supermana, navzdory věku

Na východním pobřeží Spojených států znovu zuří sněhová bouře a také úporný boj o stranické nominace do prezidentských voleb. Obyvatelé státu New Hampshire dnes vyrazí čerstvými závějemi k prvním primárkám. O voliče se bojuje do poslední chvíle. A z prezidentského kandidáta se může stát třeba Superman. Tak mnozí vnímají svého demokratického kandidáta, vermontského senátora Berniho Sanderse.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratický senátor Bernie Sanders

Demokratický senátor Bernie Sanders | Zdroj: Reuters

Příznivci politických stran neváhají vytáhnout paty i do husté chumelenice až sněhové bouře, před kterou tu meteorologové varují. Vyvěšují cedule se jmény kandidátů, přesvědčují na poslední chvíli lidi na ulicích a snaží se zapůsobit i oděvními doplňky.

Dvojice aktivistů a příznivců demokratického senátora Bernieho Sanderse tu nabízí ručně malovaná trička, jejichž poselství je skutečně americké - Supermanem se může stát kdokoli: třeba i bělovlasý 74letý politik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demokratický kandidát Bernie Sanders je pro mnohé voliče superhrdinou, přesvědčila se v New Hampshire zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Bernie Sanders, který se uchází o nominaci demokratické strany, je tu v roli superhrdiny, má speciální obleček s velkým B na prsou, šlehají z něj plameny a nad sebou má heslo: Ne na prodej. Protože Bernie se nedá koupit,“ vyjmenovává autor volebního trička, umělec Nick Farrow, přednosti svého favorita v prezidentském boji.

Jeho trička na prodej samozřejmě jsou a mají prý voličům doručit jasný apel: vybírejte s rozvahou a rozumně. Což v Nickově podání znamená dát přednost vermonskému senátorovi, který se označuje za socialistu a hlavního propagátora boje proti miliardářům a velkým korporacím, před bývalou ministryní Hillary Clintonovou.

Kolik obyvatel New Hampshire jeho pojetí supermana osloví, to se umělec dozví už během dneška. Tady na severovýchodě Spojených států má ale Bernie Sanders solidní základnu příznivců.

Témata pro liberální voliče

Omezení ekonomického vlivu velkých podniků, změna financování politických kampaní, dostupné vysokoškolské vzdělání zdarma pro každého, všeobecná zdravotní péče - to všechno jsou témata, která oslovují rostoucí počet liberálních amerických voličů.

Příznivci Bernieho Sanderse doufají, že jejich favorit porazí Hillary Clintonovou | Foto: Reuters

Šedesátiletá Debbes Rogersová souzní se vším, co Bernie Sanders navrhuje. Pedagožka věří tomu, že senátor - mnohými kritizovaný za nedostatek zkušeností ze zahraniční politiky - je správnou volbou.

„Spousta lidí je rozhořčená rostoucí nerovností ve společnosti, a proto se mnozí chystají jít k primárkám a hlasovat pro Bernieho,“ říká Debbes.

„Původně jsem ho chtěla podpořit proto, aby Hillary, kterou jsem považovala za jasnou demokratickou kandidátku, pochopila, co máme na srdci. Ale teď si myslím, že se senátorovi nakonec může povést nominaci získat, což by bylo neobyčejně vzrušující,“ odhaduje 60letá obyvatelka New Hampshire, která se chystá k podpoře přesvědčit i všechny své známé.

I pokud levicově zaměřený politik demokratické voliče v prvních primárkách získá, jak naznačují průzkumy, vyhráno ale rozhodně nemá. Čeká ho tvrdá bitva s Hillary Clintonovou, která je pro své zkušenosti a přehled stále pro většinu demokratů první volbou.

Sandersovi příznivci vyjadřují podporu svému kandidátovi různě | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme