Saúdská Arábie čelí první žalobě kvůli útokům z 11. září jen dva dny po přijetí zákona

Vdova po námořním důstojníkovi, který zemřel během teroristických útoků 11. září 2001, zažalovala Saúdskou Arábii jen dva dny po přijetí zákona, který to umožňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

New York 11. září 2001, World Trade Center těsně po útoku

New York 11. září 2001, World Trade Center těsně po útoku | Foto: zdroj: Flickr, CC BY-NC-ND 2.0, Mark Yokoyama

Vdova tvrdí, že Saúdská Arábie je částečně odpovědná za smrt jejího muže. Ten zemřel po pádu letadla na Pentagon. Žena v žalobě uvádí, že Rijád už deset let před útoky materiálně podporovala Al-Káidu. Bez ní by prý neměla teroristická organizace zdroje k napadení Spojených států.

V žalobě stojí, že vdova utrpěla vážnou a trvalou osobní újmu, stejně jako její dcera. V době útoků byla žena teprve dva měsíce těhotná. Saúdská Arábie jakýkoliv podíl na útocích odmítá. Většina teroristů ale měla saúdské občanství.

Kongres poprvé přetlačil Obamovo veto, rodiny obětí z 11. září můžou žalovat SaúdskouArábii

Číst článek

Kongres ve středu přehlasoval prezidentské veto zákona, který umožňuje rodinám obětí útoků z 11. září žalovat Saúdskou Arábii. Je to teprve první veto Baracka Obamy, které kongres zvrátil.

Obama ale varuje, že přijetí zákona může poškodit dobré vztahy s Rijádem. Ten je klíčovým spojencem USA v boji proti terorismu. Americký prezident se také obává, že by mohla podobným žalobám v zahraničí čelit americká vláda a její vojáci.

Saúdské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zákon narušuje po staletí platnou státní imunitu. To podle nich může ohrozit řadu dalších zemí.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme