Scény jak z akčních filmů, popisují evakuovaní požár v kanadské Albertě. Vláda nasadí vojsko

Kanadská Alberta začala připravovat vojáky na boj s ohněm. Použít je místo hasičů ale hodlá jen v případě nejvyšší nouze. Tamní záchranáři by také rádi přemístili část lidí evakuovaných z města Fort McMurray. Na současném místě by je mohl při změně větru zasáhnout šířící se oheň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evakuovaní viděli scény, jaké znají jen z akčních filmů

Evakuovaní viděli scény, jaké znají jen z akčních filmů | Zdroj: ČTK

Požár, který zachvátil oblast v úterý, se stále nedaří zkrotit. Oheň už zasáhl obytné čtvrti města a zničil na 1 600 domů. Úřady v Albertě vyhlásily stav ohrožení a evakuovaly přes 80 tisíc lidí. Práci hasičům komplikuje větrné počasí a vyprahlá půda. Požár se tak stále rozšiřuje.

Tisíce evakuovaných lidí tráví čas v hokejových arénách, na stadionech a v těžařských ubytovnách, které se proměnily na nouzová přístřeší. Často si lidé nestihli vzít ani osobní věci. Ve Fort McMurray podle odhadů lehla popelem zhruba polovina města.

Evakuovaní reportérům BBC popsali, že viděli scény, jaké znají jen z akčních filmů. Celou noc zářila obloha nad obzorem rudě. Vyhořel například hotel, explodovala čerpací stanice a oheň se teď podle hasičů blíží k letišti.

S plameny teď bojuje přes sto profesionálních hasičů. Oheň se jim ale stále nedaří zkrotit. Může za to i neobvyklé sucho, které prý způsobuje klimatický jev zvaný El Niňo. Situaci komplikují také poměrně vysoké teploty a silný vítr. Plameny jsou desítky metrů vysoké.

Nad Fort McMurray dokonce vznikl z kouře tak mohutný mrak, že se z něj začalo blýskat, což je jev typický spíše pro sopečné erupce. Samotný požár se zatím obešel bez obětí. Úřady ale hlásí jednu smrtelnou dopravní nehodu při evakuaci. Dvě ženy také v nouzovém přístřeší porodily.

Z kouře vznikl tak mohutný mrak, že se z něj začalo blýskat | Foto: ČTK/AP

Oheň večer nečekaně změnil směr a začal se blížit k nouzovým přístřeším v oblasti městečka Anzac, které úřady považovaly za bezpečné.

"V posledních hodinách se změnil směr proudění větru. Vane teď na jihovýchod směrem k jezeru Gregoir a meštečku Anzac. Nařídili jsme tam proto evakuaci všech obyvatel. Je to velmi rozsáhlý a nebezpečný požár. Snažíme se dostat lidi do bezpečí do Edmontonu," vysvětluje Dale Benfeld z bezpečnostní služby okrsku Wood Buffalo.

Lidé dostali pouhou hodinu na to, aby si vše znovu sbalili a odjeli autobusy. Šéfka provinční vlády v Albertě i kanadský premiér už ocenili nejen práci hasičů, ale také sousedskou pomoc Kanaďanů z celé země.

Hasičům se oheň ve Fort McMurray stále nedaří zkrotit | Foto: ČTK/AP

Během dneška by se mělo ve Fort McMurray ochladit. Dokud ale nezeslábne vítr, požár se podle hasičů může šířit dál.

Kvůli požáru zdražuje ropa

Na lesní požáry v Kanadě už zareagovaly i komoditní trhy. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate zdražila o dolar a 36 centů na 45 dolarů za barel, evropská ropa Brent zdražila o dolar zhruba na stejnou cenu.

Požáry totiž zasáhly oblast, kde se v Kanadě těží ropné písky a narušily těžbu i distribuci. Ta se propadla o zhruba 800 tisíc barelů denně a obchodníci zatím nedokážou odhadnout, kdy by se dodávky ropy mohly obnovit.

Ropné písky jsou zdrojem poloviny kanadské produkce ropy. V zemi leží třetí největší zásoby ropy na světě po Saúdské Arábii a Venezuele.

Požár se v oblasti Fort McMurray stále rozšiřuje | Foto: ČTK/AP

ČRo, Viktor Daněk, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme