Senát USA odhlasoval omezení sběru dat tajnými službami

Americký senát schválil zákon omezující hromadný sběr dat tajnými službami. Ty budou místo Národní agentury pro bezpečnost (NSA) sbírat telekomunikační firmy. NSA do nich bude moct nahlížet jen se svolením soudu. Zákon, označovaný jako Freedom Act, už podle agentury Reuters podepsal také prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Národní agentury pro bezpečnost (NSA)

Budova Národní agentury pro bezpečnost (NSA) | Zdroj: Reuters

Tajná služba si podle nového zákona bude muset pro získání některých dat opatřit povolení od soudu. Doba, kterou bude NSA mít na předání pravomocí soukromým společnostem, je půl roku.

Někteří republikánští konzervativci, kteří v čele se šéfem senátní většiny Mitchem McConnellem bojovali za co největší pravomoci tajných služeb a neúspěšně se snažili prodloužit v neděli skončenou platnost zákona známého jako Patriot Act, se při debatě v Senátu rozhodli přijít s vlastními pozměňovacími návrhy. Hrozilo, že návrh zákona poputuje zpět do Sněmovny reprezentantů.

Zákon známý pod názvem Patriot Act, který masový sběr dat umožňoval, byl jedním z protiteroristických opatření přijatých po útocích z 11. září 2001. Mnozí kritici tvrdili, že norma umožňuje nepřípustný zásah do soukromí Američanů.

Freedom Act některé části tohoto zákona obnovuje, sledovací pravomoci tajných služeb však výrazně omezuje a podřizuje soudu. "Toto rozhodnutí výrazně oslabí mechanismy, které jsme po 11. září zavedli, abychom chránili naši zemi," poznamenal senátor McConnell.

Nový zákon je reakcí Kongresu na slib prezidenta Obamy zreformovat NSA poté, co bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden poskytl tisku utajované informace o monitorovacích programech.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme