Senát USA schválil návrh zákona rozšiřující prezidentské pravomoci

Americký Senát v pátek schválil návrh zákona, který dává prezidentu Baracku Obamovi širší pravomoci v obchodních vyjednáváních. Rozhodnutí znamená velké vítězství pro šéfa Bílého domu, který kvůli požadavku na volnější ruku při dojednávání obchodních dohod narazil na odpor představitelů vlastního, demokratického tábora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Obama slíbil zákonodárcům konzultace o dohodě s Íránem

Americký prezident Obama slíbil zákonodárcům konzultace o dohodě s Íránem | Zdroj: Reuters

Obama chce, aby mu Kongres při vyjednávání obchodních dohod poskytl mandát k takzvanému zrychlenému řízení.

To by znamenalo, že prezident by po dokončení dohod mohl předat dokument zákonodárcům, kteří by ho mohli schválit nebo odmítnout. Žádné dodatky ani úpravy by ale prosadit nemohli.

Mandát by podle Obamy zvýšil šance na dokončení dohody o volném obchodu mezi USA a 11 zeměmi na okrajích Tichého oceánu, uváděné pod zkratkou TPP.

Odbory a mnoho liberálů ale s návrhem na rozšíření vyjednávacích pravomocí prezidenta USA nesouhlasí a tvrdí, že dohody o volném obchodu povedou ve Spojených státech ke ztrátě pracovních míst.

Proti návrhu se stavělo i mnoho senátorů z Obamovy Demokratické strany. Senát, který ovládají opoziční republikáni, ale v pátek Obamovu žádost o poskytnutí pravomoci k vyjednávání ve zrychleném řízení podpořil.

Pro bylo ve stočlenném Senátu 62 zákonodárců, 37 hlasovalo proti. Návrhem by se měla nyní zabývat Sněmovna reprezentantů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme