Severovýchod Spojených států se po sněžení obává povodní

Severovýchodu Spojených států po přívalech sněhu hrozí záplavy. Meteorologové na víkend předpovídají slabý déšť a oteplení. Úřady ve státě New York se obávají zhroucení střech pod náporem mokrého sněhu. Několik desítek už se jich propadlo. Potíže hlásí především v některých čtvrtích Buffala a v jeho okolí. Během tří dnů tam podle odhadů spadlo tolik sněhu, kolik jindy za celý rok. V centru města ale situace není tak vážná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh v americkém Buffalu

Sníh v americkém Buffalu | Zdroj: Reuters

I tak ale působí sníh potíže možná až desetitisícům lidí z více než milionu, kteří v místě žijí. V samotném Buffalu, které se stalo synonymem problému, se kalamita týká jen minima obyvatel.

Redaktor listu New York Times Jeff Klein, který situaci sleduje přímo na místě, v telefonátu pro Český rozhlas popsal nejpostiženější místa:

„Na jihu Buffala a ve městech na jihu a na východě je opravdu hodně sněhu. Naopak v centru města, na západě a směrem na sever směrem ke kanadské provincii Ontario není nic nebo prakticky nic. Ten rozdíl je opravdu dramatický. Zemřelo zatím asi třináct lidí, a to buď při dopravních nehodách, nebo na zástavu srdce ve chvíli, kdy se snažili odklízet sníh. A panuje obava, že až sníh roztaje, objeví se další těla.“

V Buffalu a v okolí panuje pro Evropana hodně nezvyklá situace - vyjdete pohodlně na udržovaný chodník, v okolí je deset centimetrů sněhu, ujdete kilometr a stojíte před více než dvoumetrovou hradbou. Vysvětlení je jednoduché - potíže totiž nezpůsobilo klasické sněžení, ale takzvaný Lake effect.

„Buffalo leží na okraji Erijského jezera. Voda v jezeru je relativně teplá, a když se do kontaktu s ní dostane ledový vzduch, tak posbírá vodní páru a ve formě závějí jí dopraví na pobřeží. A to opravdu jen na některá místa. Když se teď podívám doleva, tak tam vidím temně šedé mraky, které přinášejí další sníh. Naopak napravo směrem k Niagarským vodopádům podél řeky Niagary je jasno a svítí slunce,“ vysvětluje Klein.

V Buffalu samotném je v provozu většina důležitých zařízení, funguje hromadná doprava a bez problémů je i zásobování, což se ovšem nedá říct o zasažených oblastech. A reportér přímo z místa popsal, jak málo chybělo, aby bylo zasaženo i letiště:

„Letiště je těsně před hranicí, kde sníh padal, takže bylo jen minimum zrušených letů. Ale stačilo by, aby bylo nějaké tři kilometry víc na jih a neletělo by ani jediné letadlo.“

Situace se zdá být opravdu vážná, úřady ji ale postupně dostávají pod kontrolu. Na většinu zasažených míst se podařilo dopravit pomoc v podobě potravin, které v některých obchodech už začínaly docházet. Uklizena je také většina silnic, mimo provoz ale zůstávají úseky dálnice na jih od Erijského jezera.

V příštích dnech by se mělo výrazně oteplit, na pondělí hlásí meteorologové až 19 stupňů Celsia, což může pro změnu přinést potíže s táním sněhu a množstvím vody.


Zvětšit mapu

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme