Sňatky osob stejného pohlaví budou v USA legální, rozhodl Nejvyšší soud

Americký Nejvyšší soud podpořil sňatky osob stejného pohlaví. Budou nyní legální v celé zemi. Podle soudu je manželství ústavním právem všech lidí a jednotlivé státy ho nemůžou nikomu odpírat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexuálové (ilustrační foto)

homosexuálové (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Americká hnutí za práva osob stejného pohlaví slaví historické vítězství. Nejvyšší soud rozhodl v poměru 5:4, že manželství je právem každého člověka a jednotlivé státy nemají právo ho osobám stejného pohlaví zakazovat.

Sňatky osob stejného pohlaví dosud uznávalo 37 států, nyní budou legální v celé zemi, tedy ve všech 50 státech.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že Spojené státy by měly být hrdé na zásadní posun vpřed. Verdikt označil za vítězství pro celou zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud v USA podpořil sňatky osob stejného pohlaví. Budou nyní legální v celé zemi. Situaci v zemi sleduje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Rozhodnutí také podle Obamy ukončí dosud nejasný systém, kdy si lidé nemohli být jistí, zda jejich legálně uzavřené sňatky platí i v jiném americkém státě, do kterého by se chtěli přestěhovat.

Před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu čekalo verdikt několik set lidí. Po jeho zveřejnění propukly nadšené ovace.

Podle průzkumů dnes většina Američanů sňatky osob stejného pohlaví schvaluje. Mají ale i své odpůrce.

„Čtyři konzervativní soudci byli proti. Každý z nich sepsal své odůvodnění. Shodli se v tom, že podle jejich názoru si soud v tomhle případě přisvojil moc, která patří jenom lidem,“ dodává zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme