Soud v Riu zablokoval majetek olympijské televizní firmy. Porušila pracovní právo, tvrdí brazilská justice

Brazilský pracovní soud vyšetřuje televizní společnost Olympic Broadcasting Services (OBS), která vysílala do světa přenosy olympijských i paralympijských her. Soud firmě obstavil veškerý majetek a účty této firmy. OBS teď nemůže odvézt své vybavení ze země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Ježíše Krista nad městem Rio de Janeiro s olympijskými kruhy

Socha Ježíše Krista nad městem Rio de Janeiro s olympijskými kruhy | Foto: public domain

Na OBS si údajně stěžoval jeden z brazilských zaměstnanců, které si firma najala pro vysílání z letních olympijských a paralympijských her v Riu de Janeiru. Zatím není jasné, čím přesně se firma provinila. Spekuluje se o tom, že dělníci dělali více hodin přesčasů, než je povolené, nebo že dělníci nedostali kopii smluv při podpisu.

Firma teď nemůže ze země odvést kamery, jeřáby, mikrofony, střižny a další vybavení. Celková hodnota obstaveného majetku i účtů je asi 40 milionů korun. Z obstavených peněz by měl soud vyplatit případné odškodnění.

OBS se brání, že nikoho v Brazílii nezaměstnávala. Všichni pracovníci byli buď najati třetí firmou, nebo byli zaměstnáni jako OSVČ, tedy osoby výdělečně činné.

Podobné problémy s pracovním právem jsou v Brazílii celkem běžné. Místní předpisy jsou velmi přísné a komplikovaly práci na výstavbě sportovišť ještě před začátkem her.

Například brazilský soud zakázal pokračování v práci na výstavbě velodromu, protože tesaři použili svou vlastní pracovní obuv, ve které se jim dobře pracovalo. Jenže ta se nelíbila inspektorům při kontrole, nesplňovala totiž místní předpisy. Kvůli zákazu se zpozdilo dokončení velodromu a musely být zrušeny také testovací závody před začátkem olympiády.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme