Spojené státy vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus

USA podle amerického ministerstva zahraničí vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Jde o významný krok ke zlepšení vzájemných vztahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama podle analytiků záměrně omezil mezinárodní aktivitu USA, aby ho tyto úkoly nerušily při uskutečňování vnitropolitických reforem

Barack Obama podle analytiků záměrně omezil mezinárodní aktivitu USA, aby ho tyto úkoly nerušily při uskutečňování vnitropolitických reforem | Foto: Chris LaChall | Zdroj: ČTK

Americké administrativě tento krok umožní po více než 50 letech obnovit přímé diplomatické kontakty s komunistickou Kubou.

Nyní se očekává, že Havana i Washington opět otevřou svá velvyslanectví, která byla zavřená půl století. Termín, kdy se tak stane, zatím není znám.

Kubánský prezident Raúl Castro tento měsíc naznačil, že ambasády by mohly začít fungovat hned poté, co USA vyškrtnou Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Spojené státy a Kuba tak naplňují dohody, které se jim na konci loňského roku podařilo vyjednat s pomocí Vatikánu.

Záměr vyřadit Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus ohlásil americký prezident Barack Obama v polovině dubna. Dnes vypršela lhůta, do kdy se k tomu mohl vyjádřit Kongres.

Kuba se na tomto seznamu ocitla v roce 1982 kvůli podpoře levicových guerill v Latinské Americe. Nemohla kvůli tomu dostávat americkou hospodářskou pomoc, kupovat americké zbraně a podobně.

Vyškrtnutí Kuby z tohoto seznamu má v současnosti spíš symbolickou hodnotu, protože většina zákazů zůstává v platnosti kvůli stále existujícímu americkému hospodářskému embargu.

ČTK, Ondřej Himmer, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme