Stále není jasné, jestli floridský pastor spálí korán

Floridský pastor Terry Jones napíná Američany jestli spálí při vzpomínkovém setkání k 11. září korán. Svůj úmysl už jednou odvolal výměnou za slib, že plánované muslimské centrum, které mělo být vybudováno na místě Ground Zero, bude přesunuto jinam. Newyorští muslimové ale vznik dohody popřeli a tak Jones zvažuje, že přece jen korán spálí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Floridský pastor Terry Jones

Floridský pastor Terry Jones | Zdroj: ČTK

Od jeho úmyslu se ho snaží odradit téměř celá mezinárodní komunita. Osobně mu telefonoval americký ministr obrany Robert Gates. Ke zvážení tohoto kroku ho vyzval i prezident Barack Obama.

„Doufám, že chápe, že jeho záměr je v naprostém v rozporu s americkými hodnotami. Tato země je mimo jiné postavena na svobodě a toleranci náboženství. Jeho výzva může vážně ohrozit naše vojáky v Iráku a Afghánistánu, protože tohle může vyprovokovat Al-Káidu k nebezpečné reakci,“ uvedl Obama.

Záměr šéfa církve, která má jen pár desítek členů, už odsoudily země jako Pákistán, Indonésie, Británie a Francie, i židovské a křesťanské organizace. Indie vyzvala Washington, aby pálení výtisků koránu zamezil a média, aby záběry z akce nezveřejnila.

Ambasády Spojených států po celém světě dostaly instrukce připravit se na případné protesty a varovat i americké občany.

Igor Maňour, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme