Stav nouze, dopravní zácpy a prázdné regály. Amerika se připravuje na hurikán Matthew

Americké státy vyhlašují stav ohrožení a úřady již doporučily či nařídily evakuaci zhruba dvou milionů lidí z pobřežních oblastí. Živel, který je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let, ve čtvrtek cestou k Floridě zesílil ze třetí kategorie na čtvrtou na pětistupňové škále síly hurikánů. Celkem si vyžádal v Karibiku 140 obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hurikán Matthew, který několik dnů sužuje karibské ostrovy, si vyžádal již nejméně 71 obětí.

Hurikán Matthew, který několik dnů sužuje karibské ostrovy, si vyžádal již nejméně 71 obětí. | Zdroj: ČTK

Celkem je v ohrožení až 12 milionů lidí. Prezident Spojených států Barack Obama vyhlásil pro ohrožené státy stav nouze, což umožňuje rychlejší pomoc z federálních amerických zdrojů. Na Floridě pomáhá s evakuací na 2500 členů Národní gardy. Stav nouze platí také pro státy Georgia a Severní a Jižní Karolína.

Hurikán se ve čtvrtek přehnal podél Baham, kde patrně nezpůsobil vážnější škody. Vítr, který ho provázel, měl rychlost přes 200 kilometrů v hodině. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ovšem v posledních hodinách dosáhl rychlosti přes 220 kilometrů v hodině, což Matthewa posunulo do čtvrté kategorie na pětistupňové škále síly hurikánů.

Příprava na přímý úder

Nyní míří nebezpečný živel k jihovýchodnímu pobřeží Spojených států a nad Floridu by měl dorazit v noci na pátek místního času.

Guvernér Floridy Rick Scott vyzval obyvatele, aby okamžitě opustili rizikové pobřežní oblasti a uchýlili se do narychlo zřízených nouzových přístřeší.

„Každý v našem státě se musí připravit na přímý úder," varoval na čtvrteční tiskové konferenci Scott. Dodal, že pokud hurikán udeří na Floridu přímo, může to mít katastrofální následky. Floridské úřady proto doporučily evakuaci 1,5 milionu lidí z pobřežních oblastí.

„Pokud se stále nemůžete odhodlat k evakuaci, pomyslete na všechny lidi – kteří jsou už mrtví,“ vyzýval Scott obyvatele k tomu, aby dobrovolně opustili své domovy a ukryli se v bezpečí.

S podobnými opatřeními přišel i guvernér sousední Georgie Nathan Deal, který ve čtvrtek nařídil evakuaci 500 000 lidí žijících u atlantického pobřeží.

Hurikán Matthew
Matthew je nejsilnějším hurikánem v karibské oblasti od roku 2007, kdy oblast postihl hurikán Felix. Ten udeřil začátkem září na karibských ostrovech a ve střední Americe a vyžádal si na 130 obětí. Nejsilnější vítr během něho dosáhl až 280 kilometrů v hodině, což zařadilo hurikán Felix do nejvyšší kategorie pět (tam patří hurikány, při nichž síla větru přesáhne 250 kilometrů v hodině).

Tisíce obyvatel v obavách vyrazily nakupovat zásoby potravin, vody a paliva. Zboží dochází stejně rychle jako se k USA blíží hurikán.

Masová evakuace komplikuje dopravu nejen na Floridě. Školy a letiště v celém regionu jsou uzavřeny. Byly zrušeny stovky letů. Došlo i k evakuaci několika nemocnic.

„Náš dům je pouhá dřevěná konstrukce, takže kdo ví, co se stane," říká obyvatelka města Jupiter na Floridě Libby Valentine.

„Nejdůležitější je zůstat v bezpečí a doufat, že budeme vzati na milost, protože až se vrátíme, nemusíme taky mít kde bydlet, " uvažuje.

Hurikán čtvrté či nejvyšší kategorie udeřil na pevninu naposledy před 12 lety. Šlo o hurikán Charley, který v srpnu 2004 způsobil ve státech na jihu USA škody ve výši 14 miliard dolarů (téměř 340 miliard korun).

Na hurikán ve čtvrtek zesílila i tropická bouře Nicole, která se nachází několik stovek kilometrů jižně od Bermud a pohybuje se severozápadním směrem rychlostí deseti kilometrů za hodinu. K americkému pobřeží by se podle NHC přiblížit neměla.

Lenka Kabrhelová, ČTK, Reuters, Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme