Střelba v San Bernardinu byl terorismus, prohlásil Obama a slíbil zničení IS

Americký prezident Barack Obama označil střelbu v kalifornském San Bernardinu za teroristický čin, jehož účelem bylo zabíjet nevinné lidi. Řekl to v neděli v proslovu k národu z Bílého domu z Oválné pracovny Bílého domu v reakci na střelbu, při níž bylo zabito 14 lidí. Obama také podrobně mluvil o boji proti terorismu a slíbil zničení takzvaného Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama označil střelbu v kalifornském San Bernardinu za teroristický čin

Americký prezident Barack Obama označil střelbu v kalifornském San Bernardinu za teroristický čin | Zdroj: Reuters

Podle Obamy dosud žádný důkaz, že by střelci ze San Bernardina - muslimský manželský pár - byli řízeni zahraniční nebo domácí teroristickou skupinou. FBI podle něj stále shromažďuje fakta.

Jisté však podle Obamy je, že útočníci ze San Bernardina byli zradikalizovaní. Prezident v té souvislosti upozornil například na nebezpečí šíření radikalismu po internetu, a proto by podle něj měl být omezen přístup lidí k příslušnému obsahu na sociálních sítích. Hrozba terorismu podle něj v posledních několika letech postoupila do nové fáze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev amerického prezidenta rozebral komentátor Milan Slezák

Šéf Bílého domu slíbil zničení takzvaného Islámského státu. Americká armáda prý bude nadále pronásledovat teroristy, ať jsou ve kterékoli zemi. Spojené státy se však podle něj nenechají zatáhnout do pozemní války v Iráku a Sýrii.

IS podle Obamy nejedná ve jménu islámu. Upozornil, že jeho oběťmi jsou většinou právě muslimové. Ty vyzval, aby bojovali proti „extremistickým ideologiím“.

Obama ve svém projevu rovněž opětovně vyzval Kongres ke schválení zákonů omezujících držení střelných zbraní.

Střelba do lidí v USA | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme