Tropická bouře Newton zesílila na hurikán, v Mexiku uvízly tisíce turistů

Tropická bouře Newton zesílila na hurikán a dnes nad ránem místního času (dopoledne SELČ) vstoupila nad mexickou pevninu. V letovisku Los Cabos na jihu Kalifornského poloostrova, který Newtonu čelí, uvízlo podle agentury AP na 14 tisíc turistů, jejichž lety byly kvůli bouři zrušeny. Mexické úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma a před hurikánem se ukryli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v mexickém Cabo San Lucas zabedňují kvůli příchodu hurikánu Newton obchody

Lidé v mexickém Cabo San Lucas zabedňují kvůli příchodu hurikánu Newton obchody | Zdroj: ČTK

„Nejdůležitější je zůstat doma,“ prohlásil Carlos Godínez, která vede úřad civilní ochrany mexického státu Baja California Pur. Právě ten nyní hurikánu čelí. „Pokud nemáte žádný neodkladný důvod vycházet ven, ukryjte se s rodinou,“ dodal.

Newton je nyní na jižním cípu mexického Kalifornského poloostrova. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ho doprovází větry o rychlosti až 150 kilometrů v hodině a pohybuje se rychlostí bezmála 30 kilometrů severním směrem.

Meteorologové očekávají, že během noci na středu Newton překročí Kalifornský záliv a opět vstoupí na mexickou pevninu, kde ale rychle ztratí na síle a stane se tropickou bouří, do čtvrtka pak zeslábne na posttropickou depresi.

Mexická vláda stejně jako úřad civilní ochrany vydala varování před hurikánem a silnými dešti. Úřady přistoupily k evakuaci některých ohrožených oblastí a zřídily asi 60 úkrytů, zhruba dvacet z nich se nachází v přímořských letoviscích, další jsou hlouběji ve vnitrozemí.

Podle agentury AP již bouře způsobila záplavy a sesuvy půdy v západní části Mexika. Zhruba stovka lidí musela opustit své domovy. Zatím nejsou žádné informace o obětech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme