Trump by jednal s Ruskem z pozice síly, v boji proti IS chce být nepředvídatelný

Zrušení mezinárodních dohod, posílení armády a rychlá likvidace Islámského státu. Tak by měla vypadat americká zahraniční politika podle republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Kontroverzní miliardář představil svou vizi ve Washingtonu den poté, co zvítězil v dalším důležitém kole primárek a posunul se blíž zisku stranické nominace do podzimních voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump představil svou vizi americké zahraniční politiky

Donald Trump představil svou vizi americké zahraniční politiky | Zdroj: Reuters

Donald Trump slíbil voličům zahraniční politiku, která by – jak tvrdí – udělala z „Ameriky jedničku“.

Newyorský miliardář ve svém projevu uvedl třeba to, že by chtěl jako prezident Spojených států napravit vztahy s Ruskem a Čínou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev Donalda Trumpa k zahraniční politice USA přiblížila redaktorka Marie Machytková

Republikánský favorit je přesvědčený, že je možné vztahy s Ruskem urovnat z pozice síly. Miliardář chce, aby americká armáda držela krok s vojenskými programy Ruska. Vojáky by však prý využíval jen, pokud by to opravdu bylo nezbytně nutné.

Na Čínu pak nechce působit jen vojensky, ale také v oblasti ekonomiky. „Čína respektuje sílu. A v současnosti zneužívá toho, že jsme ji nechali získat nad námi ekonomickou převahu. Ztratili jsme tak všechen respekt. S Čínou máme obrovské obchodní mezery,“ řekl.

Trump chce zároveň docílit toho, aby Peking zpřísnil svou politiku vůči severokorejskému režimu a jeho jadernému programu. Cílem amerického republikánského kandidáta je prý udělat ze Spojených států jedničku na poli zahraniční politiky, která je teď podle něj zrezivělá.

Ve svém proslovu také Trump zkritizoval prezidenta Baracka Obamu i bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou – za kroky, které podle něj vedly ke slabosti, zmatku a chaosu.

Trump zopakoval, že za jeho vedení by spojenci Washingtonu v Evropě a Asii museli buď víc platit za americkou ochranu, nebo spoléhat na vlastní síly.

Současného prezidenta USA Trump kritizoval také, když mluvil o svých plánech ohledně terorismu. Amerika podle něj musí být víc rafinovaná.

„Jako národ musíme být naprosto nepředvídatelní. Teď je to naopak. Posíláme někam jednotky nebo pomoc a řekneme to nejlépe na tiskové konferenci. Teroristé zmizí. Jestli budu prezidentem, tenhle samozvaný Islámský stát bude pryč, a velmi rychle,“ řekl Trump.

Projev, při kterém Trump poněkud neobvykle použil čtecí zařízení, miliardářovi kritikové včetně republikánů odsoudili s tím, že nerespektuje konzervativní principy a nabádá k izolacionismu.

Za důkaz neschopnosti zastávat prezidentský úřad označil řeč i Trumpův nejbližší rival Ted Cruz, který zároveň představil coby svou spolukandidátku do role viceprezidentky Carly Fiorinovou, bývalou rivalku v boji o nominaci a exředitelku společnosti Hewlett-Packard.

Lenka Kabrhelová, ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme