Trump chce první den v úřadu ohlásit odstoupení od TPP. Američanům to podle něj vrátí práci

Dohoda o Transpacifickém obchodním partnerství TPP nejspíš v lednu příštího roku fakticky skončí. Hned s nástupem do funkce ji chce vypovědět nově zvolený americký prezident Donald Trump. Je to jedna z jeho priorit, které představil jako součást svého programu pro prvních sto dní v úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Trump ve videovzkazu zveřejněném na portálu YouTube prohlásil, že chce místo TPP, kterou považuje za nevýhodnou pro americkou ekonomiku, dojednat "spravedlivé bilaterální dohody".

„Požádal jsem svůj tým pro převzetí moci, aby připravil seznam akcí, ke kterým můžeme přikročit první den," řekl nově zvolený prezident, který se vlády ujme 20. ledna 2017.

„Chystám se vydat oznámení o úmyslu odstoupit od transpacifické obchodní dohody," dodal s tím, že TPP nahradí férové bilaterální dohody, které navrátí práci a pracovní místa zpět do Ameriky.

TPP měla sladit průmyslové normy, omezit cla a další poplatky, podle kritiků ale připraví některé lidi o práci. Dohodu podepsalo 12 zemí, které dohromady tvoří 40 procent světové ekonomiky. Například Kanada, Mexiko, jihoamerické země jako Peru, dál Austrálie, Nový Zéland, a taky Malajsie, Singapur nebo Japonsko.

Ačkoli některá média v souvislosti s Trumpovými slovy o TPP zmínila prezidentské nařízení, Trump o něm ve skutečnosti nehovořil a použil termín akce. Zatímco nařízení má právní závaznost, akce je podle experta na americkou politiku Toma Murseho spíše neformálním návrhem či postupem, navíc většinou bez právní závaznosti.

Donald Trump řekl, že vypovězením slouvy chce do Spojených států vrátit pracovní místa. To by podle něj měly zajistit i další části jeho plánu. Hned po vypovězení dohody TPP zmínil zrušení ekologických opatření současné Obamovy administrativy:

Trump pokračuje v budování svého týmu. Ministrem zahraničí by se mohl stát Giuliani

Číst článek

„Pokud jde o energetiku, tak zruším regulace, které omezují výrobu americké energie - včetně omezení břidlicové těžby a těžby uhlí. Ta regulace ruší pracovní místa. Jejich zrušením vytvoříme miliony dobře placených míst."

„Moje agenda bude založena na prostém jádru - Amerika na prvním místě," vysvětlil. Jako příklad dalších chystaných opatření zmínil, že nařídí pravidlo, podle kterého při zavedení nové regulace budou muset být dva jiné regulační předpisy zrušeny. Chystá se také povařit ministerstvo práce, aby prošetřilo případy zneužívání vízových programů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme