Trump je hrozba pro bezpečnost, tvrdí další republikání. Zkrachovalá elita, reagoval

Kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa veřejně odmítli podpořit další vysoce postavení členové Republikánské strany. Na padesát stranických bezpečnostních expertů podepsalo dopis, ve kterém varují před rizikem, kterému by země v případě jeho zvolení čelila. Trump kritiky označil za důvod, proč je svět v potížích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump na volebním shromáždění ve floridském  Jacksonvillu

Donald Trump na volebním shromáždění ve floridském Jacksonvillu | Zdroj: Reuters

Mezi podepsanými je i bývalý ředitel CIA Michael Hayden nebo dva bývalí ministři vnitřní bezpečnosti Tom Ridge a Michael Chertoff. V textu upozorňují, že Trump podle nich postrádá charakter i zkušenosti, které by americký prezident měl mít. Dopis ho označuje za potenciálně nejlehkovážnější hlavu státu a riziko pro celé Spojené státy.

Podepsaní experti se také shodují na tom, že republikánskému kandidátovi chybí základní znalosti o americké ústavě, zákonech, institucích a hodnotách. Zmiňují zejména náboženskou toleranci, svobodu tisku a nezávislé soudnictví.

Donald Trump kritiku odmítl. Autoři dopisu jsou podle něj zkrachovalé washingtonská elita, která se snaží udržet u moci. Dotyčné taky obvinil, že je svět kvůli nim nebezpečnějším místem. Právě u nich by podle něj Američané měli hledat odpověď na to, proč je svět v potížích.

Podpora mučení i jaderných braní

Trump se během kampaně rozešel, hlavně co se zahraniční politiky týče, s řadou základních pilířů politiky Republikánské strany. Zpochybnil třeba, zda by Spojené státy měly dodržovat své závazky v NATO. Otevřeně podpořil používání týrání a mučení jako metod získávání informací a naznačil třeba i to, že Japonsko a Jižní Korea by se měly vyzbrojit jadernými zbraněmi.

Zatím nejvýše postavenou političkou z řad republikánů, která se proti němu postavila, je vlivná senátorka Susan Collinsová. Na stránkách listu The Washington Post zveřejnila článek vysvětlující její rozhodnutí. Uvedla v něm, že důvodem pro odmítnutí prezidentského kandidáta byly jeho výroky i zastrašování kritiků.

Jmenovitě zmínila nedávné útoky na rodiče padlého vojáka nebo zpochybnění nestrannosti federálního soudce narozeného v americké Indianě kvůli jeho mexickým kořenům.

Hlasité projevy nesouhlasu můžou Trumpovi zkomplikovat snahu sjednotit rozpolcenou Republikánskou stranu. Americký tisk také informoval, že tradiční podporovatelé republikánů naznačili, že peníze darují radši demokratické sokyni Hillary Clintonové.

Podle nejnovějšího průzkumu zveřejněného v The New York Times má Clintonová podporu 46 procent voličů, Trump 39. Prezidentské volby budou v listopadu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme