Trump má výraznější psychopatické rysy než Hitler, tvrdí vědci z Oxfordu

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump má silnější psychopatické rysy než některé výrazné osobnosti světových dějin. Žebříček na základě osobnostních znaků sestavili vědci z britské Oxfordské univerzity. Trump v něm předběhl například nacistického vůdce Adolfa Hitlera nebo francouzského císaře Napoleona Bonaparta. Jeho protikandidátka Hillary Clintonová se pak umístila například před pomateným císařem Neronem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová a Donald Trump (fotokoláž)

Hillary Clintonová a Donald Trump (fotokoláž) | Foto: Wikimedia Commons, Michal Jindra

Vědci z britské Oxfordské univerzity porovnávali na základě psychopatických rysů oba kandidáty na amerického prezidenta s výraznými osobnostmi světových dějin.

Republikánský kandidát Donald Trump skončil v žebříčku zveřejněném stanicí Sky News na čtvrtém místě. Nejvýraznější rysy měl podle odborníků bývalý irácký diktátor Saddám Husajn.

Žebříček osobností s výraznými psychopatickými rysy
1) Saddám Husajn - 189
2) Jindřich VIII. - 178
3) Idi Amin - 176
4) Donald Trump - 171
5) Adolf Hitler - 169
6) Vilém Dobyvatel - 165
7) Svatý Pavel - 157
8) Ježíš Kristus - 157
9) Winston Churchill - 155
10) Napoleon Bonaparte - 153
11) Hillary Clintonová - 152
12) Císař Nero - 151
13) Oliver Cromwell - 136
14) Margaret Thatcherová - 136
15) George Washington - 132
(číslo označuje kvocient psychopatických rysů označený jako PPI-R)

Druhou příčku obsadil anglický král Jindřich VIII. z rodu Tudorovců a třetí se umístil bývalý prezident Ugandy Idi Amin, pro svou krutost přezdívaný řezník z Kampaly. Až za Trumpem na pátém místě skončil nacisticků vůdce Adolf Hitler.

Demokratická kandidátka a Trumpova soupeřka Hillary Clintonová obsadila v žebříčku podle psychopatických rysů 11. místo. O příčku před ní se umístil francouzský císař Napoleon Bonaparte. Za ní pak skončili mimo jiné pomatený římský císař Nero nebo anglický vojevůdce a politik Oliver Cromwell.

Amerického miliardáře Trumpu řadí skóre 171 v rámci kvocientu psychopatických rysů osobnosti mezi pětinu populace vykazující vůbec nejsilnější takové znaky. Bývalá ministryně zahraničí Clintonová je na tom podle vědců stejně.

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump | Foto: Reuters

Na základě tohoto kvocientu ale není možné podle autora studie Kevina Duttona označit někoho za psychopata, pouze ukazuje na přítomnost psychopatických rysů. Tyto znaky osobnosti se navíc skládají jak z negativních, tak i pozitivních vlastností, dodává Dutton.

Mezi ty pozitivní patří například nebojácnost a odolnost vůči stresu. Negativními jsou mimo jiné egocentrismus, svádění viny na druhé, neschopnost empatie nebo bezcitnost. Člověk s vysokým kvocientem psychopatických rysů se tak může stát i dobrým vůdcem. Trump i Clintonová podle studie vykazují silné pozitivní i negativní rysy.

Vědci také upozorňují, že takové osobnostní znaky má každý z nás, u některých lidí jsou ale výraznější. Tyto hodnoty jsou podle Duttona vyšší také u některých typů profesí, jako například chirurgů, právníků, vojáků a politiků.

„Přestože se oba umístili poměrně vysoko, bude záležet na voličích, jestli je jejich kombinace pozitivních a negativních vlastností vynese do oválné pracovny Bílého domu, nebo do ordinace psychiatra,“ uzavírá Dutton.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová | Foto: Reuters

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme