Týdny fyzické dřiny a psychického tlaku, tak cvičí americká námořní pěchota

Americkou námořní pěchotu provází pověst nejlepších vojáků armády Spojených států. Takzvaní „mariňáci“ se proslavili už za druhé světové války, v posledních letech pak třeba v Iráku a Afghánistánu. Příprava vojáků je však tvrdá, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení americké námořní pěchoty na výcvikové základně v Quanticu ve Virginii v USA

Cvičení americké námořní pěchoty na výcvikové základně v Quanticu ve Virginii v USA | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Nekonečná fyzická dřina, permanentní psychické nasazení, málo odpočinku a spousta nových informací k vstřebávání – to vše teď zrovna ve více než třicetistupňových vedrech a hlavně pod tlakem neustálého hodnocení.

Tak vypadá po celých šest měsíců život kadetů důstojnické školy námořní pěchoty na výcvikové základně v Quanticu ve Virginii.

Třiadvacetiletý James Bird je jedním ze zhruba 1800 mužů a žen, kteří zdejším drilem ročně projdou. Absolvent vysoké školy z Chicaga a bývalý vrcholový cyklista podle svých slov prožil s příchodem do Quantica šok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cvičení americké námořní pěchoty natáčela zpravodajka ČRo ve Spojených státech Lenka Kabrhelová

„Na výcvik vás nic nemůže připravit. Myslel jsem si, že za sebou mám řadu náročných výkonů, ale nic vás nenachystá na to, že dva a půl měsíce základního kurzu spíte čtyři hodiny denně a pořád na vás někdo křičí,“ popisuje James, jehož snem je stát se pilotem elitního sboru.

Téměř o dekádu starší Dax McDaniel pro změnu touží po kariéře spojovatele a specialisty na komunikační a informační systémy. Bývalý vysokoškolský profesor je u pěchoty už tři roky, před důstojnickou školou byl nasazený na základně v japonské Okinawě.

„V noci jsme ušli dvacet kilometrů v plné polní, teď jsme sotva schopní stát na nohou. Do hlavy musíme dostat všechno o těžkých i lehkých zbraních, které nám tu teď ukazují. Každý den se učíme nové a zajímavé věci, ale je to vyčerpávající. Velitelé s námi nemají slitování,“ říká Dax, který je jako většina oslovených kadetů přesvědčený o tom, že ještě víc než fyzicky je dril náročný po psychické stránce.

Sedmadvacetiletá důstojnice Lawanda Ruizová, která je tu instruktorkou bojových umění, to považuje za nejobtížnější, ale také klíčovou součást cvičení – smyslem je podle ní vycvičit adepty k pevnému charakteru, mentální odolnosti a síle a zároveň oddanosti týmu.

Právě oddanost hodnotám týmového ducha, úcta k historii sboru proslulého výsadkovými akcemi z moří a oceánů a jeho mottu „Vždy věrní“ je podle velitele školy, plukovníka Christiana Wortmana hlavním důvodem, proč je námořní pěchota považovaná za nejprestižnější součást americké armády, i když je na počet vojáků nejútlejší.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme