Učitel před žáky pošlapal vlajku USA. Teď mu hrozí smrtí, prý je terorista

„Má tu někdo zapalovač?“ ptal se svých žáků, zatímco mu u nohou ležela americká vlajka. Když mlčeli, několikrát na rozprostřený prapor šlápl. Svérázná ukázka ústavních práv se Lee Francisovi vymstila: do odvolání má zákaz učit a bombardují ho nadávky a výhrůžky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka USA.

Vlajka USA. | Foto: Fotobanka Pixabay

Středoškolský učitel občanské nauky ze severokarolínského Fayettevile pojal výklad deklarace lidských práv originálně. Jak informuje The Washington Post, Lee Francis se minulý týden zaměřil na svobodu slova, přičemž se studentům jal názorně předvádět ústavou garantované právo spálit americkou vlajku.

Třídě tím chtěl ilustrovat slavnou kauzu Texas versus Johnson. (Verdikt z roku 1989 rozhodl v případu levicového extremisty Gregoryho Lee Johnsona, který na demonstraci v roce 1984 spálil vlajku USA a po odsouzení texaskou justicí uspěl po odvolání k Nejvyššímu soudu. Ten se usnesl, že Johnsonův čin spadal pod svobodu projevu, garantovanou prvním dodatkem americké ústavy. Rozsudek vyústil ve zrušení zákazu hanobení státní vlajky v drtivé většině států federace – pozn. red.)

Hráč amerického fotbalu odmítl stát během hymny. Měl by si najít jinou zemi, řekl Trump

Číst článek

‚Urážlivý terorista bez respektu‘

Jenže ne všichni žáci Francisovo šlapání po hvězdnatém praporu ocenili. Zatímco jedni svého učitele napjatě poslouchali, případně fotili, jiné konsternoval natolik, že opustili třídu. Například Alex Dunn, jehož otec působí v řadách americké armády. „Prostě nemá žádný respekt,“ řekl Dunn posléze ABC11 s tím, že Francisova hodina byla urážlivá.

Z domovů středoškoláků se zprávy o Francisově neortodoxním výkladu brzy rozlétly do všech stran – tím spíš, že snímek s vlajkou účtujícího pedagoga se množil i na sociálních sítích.

Poprask, který Lee Francis vyvolal, se rychle obrátil proti němu. Nejenže mu teď schránku zaplavují e-maily, kde mu v lepším případě vyčítají nedostatek vlastenectví a urážlivé chování, v horším pak nadávají do teroristů a hrozí násilím nebo rovnou smrtí. Tento týden mu navíc zakázali učit do té doby, než incident řádně prošetří jeho nadřízení. Ti zatím nejsou příliš sdílní. „Nechci nic komentovat, než si v tom všem udělám jasno,“ sdělil v úterý lokálnímu Fayetteville Observer okresní školní inspektor Frank Till.

Jako dobrý občan USA

Co se Francise týče, za svou hodinou si stojí. V rozhovoru pro Washington Post zdůraznil, že vlajku rozhodně nechtěl spálit, pouze ji využil ke zpestření vážného tématu. Podotkl, že tím mezi studenty podnítil velmi živou a „konstruktivní“ diskusi a že mu teď mnozí žáci a kolegové vyjadřují podporu.

Naopak těm, které popudil, nic nevyčítá. „Uplatňují svá práva. Mají právo proti mně protestovat. Jejich jednání dokazuje, že neříkám lidem, co si mají myslet,“ tvrdí s tím, že jeho cílem od počátku bylo naučit své mladé posluchače, jak se svoboda slova vyvíjela v toku času. „Celkem ironicky mám pocit, že když jsem studentům řekl o právech, které jim poskytl nejvyšší soud v zemi, projevil jsem se jako dobrý americký občan,“ vzkázal svým kritikům.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme