Ulice amerických měst znovu zaplnili lidé protestující proti policejnímu násilí

Tisíce lidí vyšly znovu do ulic amerických měst na protest proti policejnímu násilí. Tentokrát demonstrují proti rozhodnutí velké poroty nestíhat policistu v New Yorku. Po jeho zásahu zemřel černošský prodavač podezřelý z nelegálního obchodování s cigaretami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v New Yorku protestovali proti policejnímu násilí. Černošský prodavač Eric Garner zemřel po zásahu policie

Lidé v New Yorku protestovali proti policejnímu násilí. Černošský prodavač Eric Garner zemřel po zásahu policie | Zdroj: Reuters

Lidé se sešli hlavně v New Yorku, přímo v centru na Manhattanu. Na demonstraci jich dorazilo několik tisíc a zablokovali dopravu, policie musela uzavřít několik mostů.

Protestující si lehali na zem a křičeli nejčastěji heslo Nemohu dýchat. Právě to totiž říkal černošský prodavač Eric Garner, když ho policista povalil na zem a chvatem se ho pokoušel znehybnit, protože byl v podezření, že prodává nelegálně cigarety.

Garner byl však obézní a měl astma, takže zřejmě opravdu nemohl dýchat. Po převozu do nemocnice pak zemřel. Velká porota ale rozhodla, že zasahujícího policistu nebude stíhat. Protestovalo se i v dalších městech, mimo jiné ve Washingtonu, Baltimoru nebo Bostonu.

Newyorský starosta Bill de Blasio reagoval téměř okamžitě. Oznámil, že policisté se budou školit, jak zlepšit vztahy mezi policií a menšinami.

"Lidé si musí uvědomit, že na životech černých nebo snědých obyvatel záleží stejně jako na životech těch bílých. Není to jen problém New Yorku, je to problém celé Ameriky. Pochází ještě z dob vzniku našeho státu a stále se ho nepodařilo vyřešit. Je na naší generaci, aby ho vyřešila," prohlásil.

Spojené státy jsou aktuálně velmi rozjitřené, protože je to další případ poté, co v srpnu zastřelil policista černošského mladíka ve Fergusonu. I tam následovaly protesty a ty nynější mohou být ještě silnější.

Lidé v New Yorku protestovali proti policejnímu násilí. Černošský prodavač Eric Garner zemřel po zásahu policie | Foto: Reuters

Pavel Novák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme