Uruguayským prezidentem bude lékař Vázquez, dál tak bude vládnout levice

V Uruguayi bude dál vládnout levice. Ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil lékař Tabaré Vázquez, který už nejvyšší úřad zastával v letech 2005 až 2010. Tehdy se mu podařilo kombinací sociální politiky a tržně orientovaného hospodářství nastartovat solidní hospodářský růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový uruguayský prezident Tabaré Vázquez

Nový uruguayský prezident Tabaré Vázquez | Zdroj: Reuters

„Všichni Uruguayci dohromady posuneme zemi k větší svobodě, spravedlnosti a solidaritě, bratrství a respektu,“ prohlásil 74letý politik, který stále vykonává i svou původní profesi onkologa.

Tabaré Vázquez z levicové strany Široká fronta byl favoritem voleb – a pohodlně zvítězil. Dosáhl na 52,8 procent hlasů oproti 41 procentům, která získal o 33 let mladší politik Luis Lacalle Pou z konzervativní Národní strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Uruguayi bude dál vládnout levice, prezidentské volby vyhrál lékař Tabaré Vázquez. Podrobnosti přináší zpravodaj David Koubek

Kandidát pravice, mimo jiné syn bývalého prezidenta, sliboval, že se zaměří na školství, například zvedne učitelům platy. Lacalle Pou chtěl také zachovat nízké daně z příjmu a zrušit zákon o legalizaci pěstování marihuany a státním prodeji konopí.

Tabaré Vázquez připouští modifikaci tohoto zákona, který prosadil dosavadní prezident José Mujica, známý za hranicemi své vlasti jako nejchudší prezident na světě nebo muž v sandálech.

Právě jeho reformy, včetně povolení potratů nebo manželství párů stejného pohlaví, vynesly zemědělské Uruguayi pověst nejliberálnější země na kontinentu.

Uruguayci slaví vítězství levicové strany Široká fronta | Foto: Reuters

Vázquez i Mujica jsou poměrně oblíbení a oba jsou členy levicové Široké fronty, tím ale jejich podobnost končí. Tabaré Vázquez je politikem už od roku 1990 a zastává spíše umírněný kurz. Když se v roce 2005 ujal prezidentského úřadu, byl první levicovou hlavou státu po dlouhém období vlády konzervativní pravice a vojenského režimu.

Mujica si získal veřejnost svým charismatem nebo tím, že stále jezdil ve starém brouku a s manželkou bydlel na malé farmě. Dříve byl ale vůdcem povstalců s radikálnější levicovou politikou. Vázquez od něj převezme úřad v březnu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme