USA a Kuba obnovují diplomatické vztahy. Ambasády asi otevřou 20. července

Spojené státy obnovují diplomatické vztahy s Kubou. Nejspíš ještě v červenci obě země otevřou plnohodnotná velvyslanectví ve Washingtonu a Havaně. V Bílém domě historickou dohodu ohlásil prezident Barack Obama. Vztahy mezi oběma zeměmi byly na bodu mrazu od počátku 60. let. Na konci loňského roku se ale prezidenti Kuby a Spojených států dohodli na změně poměrů a postupném sbližování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama označil dohodu o otevření ambasád za historický krok kupředu ve snaze normalizovat vztahy s kubánskou vládou. Americkou ambasádu v Havaně by podle něj měl „později v létě“ otevřít ministr zahraničí John Kerry.

Barack Obama věří, že bližší spoluprací se podaří přinést na Kubu změny a větší otevřenost. Spojené státy podle něj ale dál budou stát za univerzálními hodnotami, jako je právo na přístup k informacím, svoboda slova a shromažďování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uvolňování vztahů mezi USA a Kubou popsala zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Otevření ambasád potvrdil v dopise i kubánský prezident Raúl Castro, který uvedl datum 20. července.

Vztahy mezi Washingtonem a Havanou se začaly lepšit na konci loňského roku, kdy se prezidenti dohodli na změně poměrů a postupném sbližování. Koncem května Washington Kubu nechal vyškrtnout ze seznamu zemí podporujících komunismus.

Ohlášením dohody o otevření plnohodnotných ambasád ve Washingtonu a Havaně vyvrcholilo několikaměsíční vyjednávání mezi diplomaty obou zemí.

Trvající hospodářské embargo

Kubánská vláda prohlásila, že je nezbytné, aby bylo současně s obnovením diplomatických vztahů zrušeno hospodářské embargo. Havana dále požaduje, aby Washington v zájmu celkové normalizace vztahů zastavil rozhlasové a televizní vysílání na Kubu a „podvratné" programy.

Spojené státy by podle kubánské vlády rovněž měly vrátit vojenskou základnu na Guantánamu pod kubánskou správu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by změna vztahů mezi USA a Kubou mohla ovlivnit ochranu lidských práv na ostrově, se ředitele kubánských projektů v humanitární organizaci Člověk v tísni Ondřeje Juříka ptala Veronika Sedláčková

Jedinou institucí, jež může zrušit dosud platné ekonomické embargo vůči Kubě, je republikány ovládaný Kongres. V něm je řada kritiků rozhodnutí obnovit diplomatické vztahy.

Obama jim oponuje tvrzením, že dekády izolace a nulového angažmá na Kubě nepřinesly žádnou změnu. To je podle něj hlavní důvod politiku změnit.

I přes uvolňování platí dál i cestovní omezení pro americké občany.

Spojené státy a Kuba měly od roku 1977 na opačném území zastoupení jen v podobě takzvaných zájmových sekcí, které operovaly pod právní ochranou Švýcarska. Nyní se z nich stanou plnohodnotná velvyslanectví.

Podle ředitele kubánských projektů v humanitární organizaci Člověk v tísni Ondřeje Juříka je ale otevření ambasád spíše symbolický krok a nemusí pozitivně ovlivnit ochranu lidských práv na Kubě. Dosud se údajně nezlepšila ani situace disidentů.

„My od lidí, se kterými pracujeme na Kubě, slyšíme to, že prakticky se změna vztahů mezi státy zatím nijak neprojevila. Na druhou stranu některé věci se na Kubě paradoxně i zhoršují,“ upozornil.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme