USA hlásí první případ výskytu eboly na svém území, nakažených může být více

Američtí odborníci vůbec poprvé diagnostikovali virus eboly na území Spojených států. Nakažený je v izolaci v nemocnici v Dallasu ve státě Texas. Před několika dny se vrátil z Libérie, avšak před svou hospitalizací mohl infikovat další osoby. Americké úřady teď jednají o tom, jestli mu nasadí experimentální lék. Ředitel amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thomas Frieden ujistil, že američtí lékaři budou mít virus brzy pod kontrolou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice v Dallasu, kde je hospitalizován pacient s nákazou eboly

Nemocnice v Dallasu, kde je hospitalizován pacient s nákazou eboly | Zdroj: Reuters

"Nakažený přijel do Spojených států z Libérie už dvacátého září,“ oznámil ředitel amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thomas Frieden.

„Před odletem ani bezprostředně po příletu neměl žádné symptomy. Začaly se u něj objevovat až o několik dní později, kdy vyhledal lékařskou pomoc. Výsledky krevních testů, které potvrdily, že pacient je nakažený ebolou, jsme dostaly v úterý večer."

Nemocný muž přiletěl do Spojených států 20. září navštívit příbuzné. První symptomy se objevily o čtyři dny po příletu. K léčení ho nemocnice v Dallasu přijala 28. září, od té doby je muž v izolaci.

Frieden o případu také informoval amerického prezidenta Baracka Obamu.

Nakažených ebolou je v USA možná více

Pacient se začal léčit až několik dní po návratu ze západní Afriky a mohl do té doby nakazit virem některé členy rodiny a další osoby, uvedl také šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Je ale přesvědčený, že se smrtelná nemoc v zemi nerozšíří.

"Je jistě možné, že u někoho, kdo byl v kontaktu s touto osobou, se může v příštích týdnech objevit ebola. Nepochybuji ale o tom, že zabráníme jejímu šíření po Spojených státech," řekl Thomas Frieden.

Úřady se teď snaží zjistit, s kým vším nemocný pacient přišel do styku. Zdravotníci budou příští tři týdny monitorovat, zda se u nich neobjeví příznaky krvácivé horečky.

Spojené státy už dříve do vlasti evakuovaly tři vlastní občany, kteří se během epidemie eboly nakazili v západní Africe.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Zvětšit mapu

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme