Kubánský vůdce Castro si cení Obamovy vstřícnosti, na ideologii země ale nic měnit nebude

Kuba nebude měnit komunistický systém, ani po sblížení se Spojenými státy. Prohlásil to kubánský prezident Raúl Castro. Znovu při tom ocenil rozhodnutí šéfa americké administrativy Baracka Obamy navázat diplomatické a ekonomické styky s Kubou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem

Americký prezident Barack Obama se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem | Zdroj: ČTK

V kubánském Národním shromáždění to v sobotu vypadalo jako národní oslava. Poslanci ocenili jako národní hrdiny takzvanou Kubánskou pětku – agenty, kteří strávili mezi 14 a 16 lety v americkém vězení za špionáž. Zbylí tři se právě tento týden v rámci výměny vězňů vrátili do vlasti.

„Stejně jako bychom nikdy nepožadovali po Spojených státech změnu jejich politického systému, žádáme, aby respektovali ten náš,“ řekl Raúl Castro.

Normalizaci vztahů se podle něj pokusí v americkém Kongresu sabotovat vlivní kubánští exulanti. Části embarga a zablokovaných kontaktů, které platí od roku 1961, může zmírnit sám prezident Obama.

Větší část změn ale musí schválit kongres, který mu zvlášť po letošních volbách není nakloněn.

Castro by se s Barackem Obamou měl sejít v dubnu na summitu Amerik v Panamě. Na šesti předchozích kubánské vedení chybělo. Ostatní latinskoamerické země si ale letos v Kolumbii vymohly na Washingtonu, aby účast Havany neblokoval.

Americký prezident Barack Obama ohlásil normalizaci vztahů ve středu poté, co si obě země vzájemně vyměnily vězně.

Do Spojených států zamířil Alan Gross, zatčený na Kubě za dovoz a instalaci nedovolených přijímačů internetu pro opoziční skupiny a nejmenovaný agent, který Spojeným státům udával identitu kubánských špionů.

Na Kubu odjeli tři agenti z takzvané Kubánské pětky, které americká justice zavřela za špionáž v řadách kubánského exilu.

Průlom v americko-kubánských vztazích - chronologie vztahů od roku 1959 | Foto: ČTK

David Koubek, Jan Prokeš, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme