USA poskytnou Ukrajině pomoc za víc než miliardu korun

Spojené státy poskytnou Ukrajině pomoc v hodnotě 53 miliónů dolarů. Bílý dům to oznámil u příležitosti návštěvy prezidenta Petra Porošenka ve Washingtonu. Ukrajinský prezident požádal USA o podporu v konfrontaci s proruskými separatisty na východě země a dodávkám zbraní. Ty ale šéf Bílého domu Barack Obama pro tuto chvíli vyloučil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti USA a Ukrajiny Barack Obama a Petro Porošenko v Bílém domě

Prezidenti USA a Ukrajiny Barack Obama a Petro Porošenko v Bílém domě | Zdroj: Reuters

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ve Washingtonu čekalo vřelé přijetí. „Lid Spojených států stojí po boku Ukrajinců," řekl americký prezident svému ukrajinskému protějšku. Porošenka označil za ‘správného člověka‘, který svou zemi přes těžké období provede.

V projevu k členům amerického Kongresu Porošenko uvedl, že ukrajinští vojáci bojují za ‘svobodný svět‘ proti ruské agresi. Zákonodárce USA požádal o dodávky zbraní pro špatně vybavenou ukrajinskou armádu.

Prezident Barack Obama ale pro tuto chvíli takovou možnost vyloučil. Spojené státy podle něj budou usilovat o diplomatické řešení krize, Ukrajinu jsou nicméně připravené dál podporovat.

Porošenko žádal v americkém Kongresu o vojenskou pomoc pro Ukrajinu

Číst článek

Součástí nově schváleného balíku pomoci ve výši víc než 50 miliónů dolarů je humanitární pomoc i neletální vojenské vybavení.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme