USA urovnávají trapas. WikiLeaks zveřejňuje tajnou diplomatickou poštu

Američtí diplomaté se omlouvají na všechny strany. Kontroverzní internetový server WikiLeaks postupně zveřejňuje diplomatickou poštu z více než dvou set padesáti amerických zastupitelských úřadů. Mezi statisíci dokumentů za řadu desetiletí jsou i takové, které se nelichotivě vyjadřují o některých spojeneckých evropských státnících. Na internet se dostaly i depeše vysílané z tak výbušného regionu, jako je Blízký východ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto.

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto. | Foto: AFP

Zveřejnění celkem 250 tisíc tajných hlášení z ambasád Spojených států po celém světě ostře odsoudil Bílý dům. "Je to hazard s lidskými životy," píše se v čerstvém prohlášení ministerstva zahraničí Spojených států.

Obsah tajných depeší obsahuje i, mnohdy nelichotivá, hodnocení světových státníků. Ruský premiér Putin je prý alfa-samec, italský premiér Berlusconi nadutec a francouzský prezident Sarkozy nahý císař. Afghánský prezident Hamíd Karzáí je zase podle amerických diplomatů paranoidní slaboch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Wikileaks zveřejňuje tajnou diplomatickou poštu z amerických ambasád. Téma pro zpravodaje ČRo v USA Víta Pohanku a ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka.

Rovněž je z dokumentů patrné, že američtí diplomaté působící v sídle OSN v New Yorku za úkol zjišťovat podrobnosti o vysokých představitelích zmíněné světové organizace, ale také o stálých zastupitelích v RB OSN. To se například týká Velké Británie, Francie, Číny. Diplomaté měli například zjišťovat čísla jejich kreditních karet, a to zejména kvůli monitoringu pohybu. Podobné postupy zaujaly i ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka.

„Tato práce spíše přísluší zpravodajským službám a je neobvyklé, aby se jí zabývali diplomaté. Jinak žádná s dalších informací nepřináší nic převratného a nového,“ uvedl Drulák v Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Server WikiLeaks zvěřejňuje tajné dokumenty z amerických ambasád. Téma pro historika z univerzity v Bostonu Igora Lukeše.

Podle historika z univerzity v Bostonu Igora Lukeše lze na celou záležitost nazírat různě.

„V demokratickém pojetí vládnutí by samozřejmě neměly existovat tajnosti, nicméně praxe je jiná a demokraticky zvolení zástupci občanů často zatajují informace, často i bezdůvodně. Pak logicky vzrůstá tlak na zveřejnění veškerého tajného materiálu. To co se stalo nicméně není legální. Jedná se opravdu o vyzrazení státního tajemství," uvedl Lukeš Ve Stalo se dnes.

Izraelské 'strašení'

Zvláštní kapitolu zaujímají depeše z Blízkého východu. Izraelci tvrdí, že dopadli lépe, než čekali. „Jednak se ukázalo, že Izrael říká v zákulisí to, co říká i veřejně, a to zejména ve vztahu k Íránu a jeho jadernému programu. Úniky také ukázaly, že íránský problém není jenom problémem Izraele, případně západních států, ale také arabského světa,“ vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček a dodává:

"Američané berou izraelská varování dost skepticky. V jedné depeši nejmenovaný americký diplomat tvrdí, že Írán bude mít jadernou zbraň už v roce 1998, což se nestalo. Podle Američanů Izrael cíleně nadsazuje hrozbu, aby je přiměli k ráznějšímu kroku."

Saúdská Arábie údajně podporuje Al-Káidu

V dokumentech je dále například saudskoarabská vláda označována jako jeden z hlavních sponzorů Al-Káidy, což ostře kontrastuje se snahou Saudů proti Al-Káidě na arabském poloostrově bojovat. Otázkou je, jak je taková diplomatická schizofrenie možná. Podle zahraničněpolitického komentátora ČRo Milana Slezáka je ale vysvětlení poměrně jednoduché.

„Saúdská Arábie i Al-Káida mají totožný směr vyznávání islámu – tzv. vahábismus. Jestliže se dřívější členové Al-Káidy bránili sovětské agresi v Afghánistánu a Saúdové je podporovali, jsou přetrvávající vstřícné vztahy logické. Na jedné straně Saúdové podporují některé lidi v Al-Káidě a Talibanu, na druhé straně jim není příjemné, když své akce podnikají na území jejich země. Nicméně důslední proti jejím členům nejsou,“ uvedl Slezák na Rádiu Česko.

Pražské dokumenty

Zhruba 1200 depeší by měly mít původ v Praze. Ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák nicméně nepředpokládá, že by další zveřejněná korespondence mezi americkou ambasádou a ústředím ve Washingtonu byla něčím převratná.

„Čechy by mohly zajímat informace o případné korupci. Nicméně neočekávám, že by se něco takového potvrdilo. Je totiž otázkou, zda by někdo mohl zajít v depeších ještě dál než bývalý velvyslanec, který obvinil z korupce člena tehdejší české vlády. Takové materiály by už ale patrně Američané prezentovali,“ uvedl Drulák.

Odkud informace unikly?

Washington si teď láme hlavu, jak se citlivé a mnohdy nebezpečné informace dostaly na veřejnost. Informace mohou pocházet ze sítě americké armády Siprnet, ke které mají přístup miliony vojáků. Hlavním podezřelým je americký vojín první třídy Bradley Manning, který sloužil jako analytik vojenské tajné služby na americké základně poblíž iráckého Bagdádu. K odcizení a zveřejnění informací ho údajně vedla deziluze z působení americké armády v Iráku.

Manning byl zřejmě i zdrojem předchozích úniků zveřejněných na WikiLeaks, například videa zachycujícího střelbu amerického vrtulníku do neozbrojených civilistů. K jeho odhalení podle médií přispěl bývalý americký hacker Adrian Lamo, kterému se prý voják svěřil. V květnu tohoto roku byl Manning zadržen a obviněn z ohrožení bezpečnosti státu, zneužití pravomocí a uvolnění tajných informací.

Americká justice chce potrestat viníky úniku tajných informací na server WikiLeaks. Ministr spravedlnosti Eric Holder prohlásil, že pokud se při vyšetřování podaří najít kohokoliv, kdo byl zapleten do porušování amerických zákonů, požene ho k odpovědnosti. Zveřejněné informace podle něj ohrožují jak americkou národní bezpečnost, tak bezpečnost diplomatů a veškerého vládního personálu Spojených států.

Podle nepotvrzených zpráv pocházejí informace na serveru WikiLeaks ze sítě americké armády, která slouží sdílení informací mezi diplomatickými a vojenskými kruhy.

Poprvé zveřejnil server WikiLeaks tajné dokumenty z války v Afghnaistánu letos v létě, následovaly dokumenty z Iráku.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme