Útočníci postřelili dva strážníky v San Diegu. Jeden zraněním podlehl

Americká policie je na stopě muži podezřelému z účasti na zabití jednoho policisty a těžkého zranění jeho kolegy v americkém San Diegu. Na strážce zákona začal kdosi střílet během dopravní kontroly v noci na pátek, jeden z nich zraněním podlehl, druhý je po operaci mimo ohrožení života. Policie krátce po činu zadržela jednoho vážně zraněného podezřelého, dalšího nyní hledá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká policie (ilustrační foto)

Americká policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Policie o incidentu zveřejnila jen kusé informace. Hlídka v jižní části kalifornského města prováděla dopravní kontroly. Krátce poté, co pozdě v noci zastavila jistý vůz, naléhavě požádala o posily. Když na místo přijeli další policisté, své dva kolegy již nalezli na zemi postřelené.

Navzdory převozu do nemocnice se lékařům nepodařilo jednoho policistu zachránit. Podle informací stanice NBC San Diego utrpěl četná střelná zranění v horní části trupu. Druhý policista je po operaci ve stabilizovaném stavu.

Policie na místě útoku podnikla rozsáhlý zátah ve snaze zadržet pachatele. Přitom varovala obyvatele, aby nevycházeli v okolí pátrání na ulici. Zatím není jasné, kolik lidí se do střelby zapojilo.

Podle posledního vyjádření šéfky místní policie Shelley Zimmermanové policie obklíčila dům, v němž by se mohl ukrývat druhý podezřelý. Dosud jediným zadrženým je dospělý muž hispánského původu. Nyní je v nemocnici, kde byl operován kvůli vážnému střelnému poranění. Policie ho zadržela nedaleko místa střelby.

Obama vyzývá k respektu policie

Policisté čelí hněvu části americké společnosti, která jim vyčítá údajně diskriminační přístup vůči černochům. Současnou vlnu napětí rozpoutaly na konci června dva případy zabití černochů policisty ve státech Louisiana a Minnesota.

V texaském Dallasu počátkem července během demonstrace proti policejnímu přístupu k černochům zastřelil černošský útočník pět policistů a sedm dalších zranil. Několik dalších případů střelby na policisty následně ohlásilo několik států USA, mimo jiné Georgia, Missouri či Tennessee.

Prezident Barack Obama prostřednictvím svého mluvčího Erika Schultze po pátečním incidentu opět vyzval k respektu k policistům. "Podle prezidenta neexistuje ospravedlnění pro páchání násilí na mužích a ženách v uniformách," uvedl Schultz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme