Útočník z Floridy vlastnil služební zbraň, přitom měl podle FBI vazby na Islámský stát

Americké vlajky na všech státních budovách visí na půl žerdi. Nařídil to prezident Spojených států Barack Obama kvůli tragédii v Orlandu. 29letý Omar Mateen v tamním gay klubu v neděli zabil 50 lidí. Vlastnil služební zbraň, ale své oběti podle policie zastřelil puškou a pistolí, které si legálně koupil zhruba před týdnem. Podle FBI měl vazby na Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oběti střelby Omara Mateena si připomínají i lidé v San Diegu v Kalifornii

Oběti střelby Omara Mateena si připomínají i lidé v San Diegu v Kalifornii | Zdroj: Reuters

Mateen se narodil v USA, kam jeho rodiče přišli z Afghánistánu. Od roku 2007 pracoval pro největší světovou bezpečnostní firmu G4S, a tak měl k dispozici služební zbraň. Vraždil ale legálně pořízenými zbraněmi.

Americké úřady ho před dvěma a půl roky vyšetřovaly kvůli podezření, že by se mohl podílet na teroristických útocích. Výslechy ale nic podezřelého neodhalily a vyšetřování bylo uzavřeno s tím, že Mateen nepředstavuje žádnou hrozbu.

Podle agentury Amak, která je napojená na islamisty, se k útoku přihlásil Islámský stát. Sám Mateen podle FBI před akcí volal na tísňovou linku 911 a radikální organizaci přísahal věrnost. Bezpečnostní experti ale Mateenovo napojení na teroristy zpochybňují a upozorňují, že je potřeba tuto spojitost ještě prověřit.

Manželku prý bil

Mateenova bývalá manželka Sitora Yusufiyová prohlásila, že měl velké psychické problémy a sklony k agresi. „Na začátku to byl normální muž, který se staral o rodinu, žertoval. Pár měsíců po svatbě jsem si všimla, že je nestabilní. Začal mě velmi často bít, zakazoval mi mluvit s příbuznými. Rodina mě ale nakonec navštívila a zachránila mě,“ řekla Yusufiyová.

Mattenův otec Seddique Mir Mateen podle agentury AP zase řekl, že čin jeho syna neměl s náboženstvím nic společného. Omar se prý před několika měsíci rozčílil, když viděl na ulici dva líbající se muže. Právě to ho prý mohlo ovlivnit. Motivy útoku policie dál vyšetřuje.

Trump znovu žádá zákaz vstupu muslimů do USA, demokraté přísnější prodej zbraní

Číst článek

Muslimské organizace v USA útok odsoudily. „Naše srdce, myšlenky i modlitby jsou s oběťmi a jejich rodinami. Jde prostě a jednoduše o zločin z nenávisti. Hluboce ho odsuzujeme, je proti principům nás jako Američanů i jako muslimů. Terorismus jakéhokoli druhu netolerujeme,“ prohlásil předseda Rady pro americko-islámské vztahy Nihad Awad.

Debata o dostupnosti zbraní

Shromáždění ve West Hollywoodu, kde lidé uctili oběti střelby Omara Mateena a vyjadřovali se k otázce dostupnosti zbraní | Foto: Reuters

Střelecký útok, který si vyžádal nejvíce obětí v historii Spojených států, odsuzují také politici v čele s prezidentem Barackem Obamou.

„Tento masakr je tak další upomínkou toho, jak snadno se tu někdo dostane ke zbrani, kterou může střílet ve škole, ve svatostánku, v kině nebo v nočním klubu. Musíme se rozhodnout, jestli chceme být takovou zemí,“ řekl prezident.

Obama tak znovu otevřel otázku dostupnosti střelných zbraní. Příznivci omezení jejich prodeje vyšli do ulic po celé zemi, aby uctili památku obětí nedělní střelby.

Výzvy k darování krve

Na Floridě mezi nimi byla Virginia Classicková. „Cítíme obrovský smutek, je to strašná tragédie. Myslíme na ty, kdo přišli o život a na jejich rodiny, které teď truchlí. Měli bychom ten smutek přetavit v činy. Nemůžeme zabránit všem úmrtím zaviněným střelbou, ale můžeme tomu předcházet mnohem lépe, než jak se to snažíme dělat teď,“ prohlásila.

Americká FBI střelce z Orlanda vyšetřovala už v roce 2013 a 2014

Číst článek

Za oběti truchlí také LGBT komunita. Policie nicméně vyzvala obyvatele Orlanda, aby se neúčastnili žádných hromadných akcí. V tuto chvíli totiž není k dispozici dostatek jednotek, které by na ně dohlížely.

Projevy soustrasti s oběťmi přicházejí z celého světa. Spojenými státům už kondolovala řada politiků a sociální sítě plní duhové vlajky, které jsou symbolem homosexuální komunity.

Úřady se obávají, že se počet obětí může ještě zvyšovat. Někteří ze zraněných jsou v kritickém stavu, řada z nich ztratila hodně krve.

Americké nemocnice proto vyzývají lidi, aby přišli darovat krev, protože je jí v tuto chvíli nedostatek. Ve Spojených státech ale nesmí darovat krev homosexuálové, což je věc, proti které se v této situaci řada lidí bouří a volá po zrušení zákazu.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme