Útočníka, který postřelil amerického prezidenta Reagana, po 35 letech propustí z léčení

John Hinckley mladší, který v roce 1981 při pokusu o atentát zranil amerického prezidenta Ronalda Reagana a další tři lidi, bude propuštěn z psychiatrické léčebny ve Washingtonu. Podle soudce Paula Friedmana už nepředstavuje nebezpečí pro sebe ani pro okolí a může žít se svou matkou. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Hinckley mladší má být po 35 letech propuštěn z psychiatrické léčebny

John Hinckley mladší má být po 35 letech propuštěn z psychiatrické léčebny | Zdroj: Reuters

Johnu Hinckleymu je nyní 61 let. Podle soudce se po 5. srpnu tohoto roku smí natrvalo usadit ve Williamsburgu ve Virginii, kde jeho matka žije.

V rozsudku Friedman udává jako podmínku to, že se Hinckley aspoň jednou za měsíc sejde s psychiatrem. Termíny, kdy kvůli sezení bude cestovat, musí oznámit tajným službám.

Soudce dodal, že Hinckleymu už od roku 2006 bylo povoleno přes 80 návštěv ve Williamsburgu, a to bez dozoru. Časopis Washingtonian v květnu informoval o tom, že Hickley v roce 2014 také získal řidičský průkaz.

Obvinění z pokusu o vraždu prezidenta Reagana byl v roce 1982 zproštěn kvůli duševní chorobě. Při útoku před washingtonským hotelem Hilton postřelil čtyři lidi. Reagan dostal zásah do hrudníku.

Nejtěžší zranění utrpěl mluvčí Bílého domu James Brady, kterého útočník zasáhl do hlavy. Důsledkem bylo zranění mozku, částečné ochrnutí, krátkodobé výpadky paměti a vada řeči. Brady na následky zemřel v roce 2014.

O atentát se Hinckley pokusil kvůli posedlosti herečkou Jodie Fosterovou. Činem ji chtěl zaujmout. Incident vedl ve Spojených státech k zpřísnění zákonů o zbraních.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme