V Amazonii staví obří výzkumnou věž. Bude vyšší než pařížská Eiffelovka

V Brazílii začali budovat nejvyšší stavbu jihoamerického kontinentu. 325 metrů vysoká vědecká observatoř překoná i Eiffelovu věž v Paříži. Vyroste uprostřed amazonského pralesa a bude zkoumat jeho interakci s atmosférou. S pomocí nejnovějších vědeckých přístrojů by měla objasnit klimatické změny. Fungovat má nejméně 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deštný prales

Deštný prales | Foto: Bukit Terisek, CC BY 2.0

Ocelová konstrukce roste 170 kilometrů od města Manaus v severozápadní Brazílii. Materiál na stavbu se dopravuje po nezpevněných cestách i po vodě na člunech.

Věž společně staví brazilský Národní institut pro výzkum Amazonie a německý Chemický institut Maxe Plancka. Vědcům, kteří se zabývají významem pralesa pro celosvětové podnebí i počasí, se tak splnil sen.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brazílii začali stavět nejvyšší stavbu jihoamerického kontinentu. Vědecká observatoř má měřit 325 metrů

Projekt ATTO, který vyjde v přepočtu na necelých 250 milionů korun, umožní měřit vzdušné proudění, objem a složení plynů, vlhkost, absorpci oxidu uhličitého, výdej vodních par, tvorbu oblaků nebo výměnu tepelné energie.

Všechny tyto veličiny už se měří pomocí meteorologických balonů nebo nižších pozorovacích věží. Na rozdíl od balonů ale bude novinka monitorovat situaci bez přestání a v porovnání se stávajícími věžemi bude mít mnohonásobně větší dosah, konkrétně 2000 kilometrů.

Podobných pozorovacích věží už je v Amazonii asi tucet. Měří kolem 60 metrů a vzhledem připomínají kovovou rozhlednu nebo moderní lešení. Ke konstrukci jsou připevněné jednotlivé přístroje. Přestože vědci pochopitelně mohou vylézt nahoru, žádný komfort tyto měřicí věže neposkytují.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme