V Americe se sčítají hlasy ve volbách do Kongresu

O půlnoci středoevropského času se zavřely první volební místnosti ve Spojených státech. Průzkumy předpovídají, že republikáni budou mít kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a přinejmenším oslabí demokratickou většinu v Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnold Schwarzenegger vkládá volební lístek do hlasovací schránky.jpg

Arnold Schwarzenegger vkládá volební lístek do hlasovací schránky.jpg | Zdroj: ČTK

Hlasy se teprve začínají sčítat na východním pobřeží. V každém případě by ale bylo velmi překvapivé, kdyby si demokraté udrželi dosavadní většinu a převahu, které se v posledních letech těšili v Kongresu.

Podle zatím předběžných výsledků a očekávání skórují republikáni. V Senátu už získali první křeslo, které dříve patřilo demokratům. V Indianě je vybojoval Dan Coats.

První vítězství ve volbách už taky zaznamenalo konzervativní protestní hnutí Tea Party. V souboji o místo senátora v Kenntucky zvítězil republikán Rand Paul.

Velká část Američanů je nespokojená s vývojem v posledních dvou letech, vlastně od chvíle, kdy byl prezidentem zvolený Barack Obama.

To se podle všech očekávání odrazí také na výsledcích letošních voleb do Kongresu.

Vít Pohanka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme