V americkém Baltimoru platí zákaz vycházení. Situace se uklidňuje

Den po masivních protestech v Baltimoru se situace uklidňuje. I po zákazu vycházení ale v ulicích zůstalo několik desítek lidí. Napětí kvůli protestům a pondělnímu rabování dál přetrvává. Situaci na místě sledují policejní jednotky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v americkém Baltimoru

Protesty v americkém Baltimoru | Zdroj: Reuters

Den po rabování a nepokojích v Baltimoru jsou v ulicích města početné policejní posily a jednotky národní gardy.

Z místa, kde se v pondělí odehrály násilnosti, vytlačily po začátku zákazu vycházení zbytek demonstrantů. Částečně s pomocí slzného plynu, ale bez použití síly.

Nad městem krouží policejní vrtulníky, situace je ale víceméně klidná. Policie zatkla desítku lidí. Většinou pro porušení zákazu vycházení. Podle policejního velitele Anthonyho Buttse je dnešní noc důkazem, že opatření jako takové funguje.

Na pořádek v ulicích Baltimoru dohlížejí policejní posily a jednotky národní gardy | Foto: Reuters

Jestli se život v Baltimoru skutečně vrací do běžných kolejí, ukáže podle zpravodajky ČRo Lenky Kabrhelové až další noc.

„Bude záležet na tom, jak bude probíhat dnešní noc, zda budou lidé respektovat zákaz vycházení. Je pravda, že včerejšek i dnešní den trochu vzbudily dojem, že by se situace ve městě měla vrátit do normálu,“ dodává kabrhelová.

Přes den v Baltimoru poklidně demonstrovaly stovky lidí. Žádají vyšetření smrti 25letého Afroameričana Freddieho Graye. Ten při zatčení utrpěl vážná zranění páteře, a poté v policejní vazbě zemřel. Šest policistů je v současné době postaveno mimo službu.

Obyvatelé, ale i učitelé, psychologové nebo duchovní se podle Kabrhelové shodují, že opatření musejí jít mnohem hlouběji. Vyřešit by se prý měla dostupnost vzdělání nebo nezaměstnanost mladých Afroameričanů.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme