V areálu Bílého domu se zřítila malá bezpilotní helikoptéra

Americká tajná služba uzavřela Bílý dům, v jeho areálu totiž objevila malý bezpilotní letoun. Prezidentova ochranka později upřesnila, že se jednalo o takzvanou kvadrokoptéru. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest upozornil, že nalezené zařízení nepředstavovalo žádnou hrozbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům ve Washingtonu

Bílý dům ve Washingtonu | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

Zhruba 60 centimetrů široký stroj prý vlétl nízko nad zemí do ostře střeženého komplexu a zřítil se v jeho jihovýchodní části.

Komplex zůstane uzavřený, dokud tajná služba dron neprozkoumá.

„Pokračuje vyšetřování, které má určit původ tohoto komerčně dostupného zařízení, motiv a totožnost podezřelých,“ dodala mluvčí tajné služby.

Prezident Barack Obama ovšem v těchto dnech není ve Spojených státech, ale na třídenní státní návštěvě Indie. Během zpáteční cesty se zastaví v Saúdské Arábii, kde se setká s novým králem Salmánem, nástupcem nedávno zesnulého panovníka Abdalláha.

Takzvaná kvadrokoptéra, neboli čtyřtulka, je vrtulník se čtyřmi rotory. Tyto malé bezpilotní stroje vynikají svými manévrovacími schopnostmi a používají je například hasiči, policie nebo armáda.

Dosud nejzávažnější incident se u Bílého domu stal loni v září, kdy bývalý americký voják Omar Gonzales přelezl plot a pronikl do interiéru sídla amerického prezidenta, než jej po několika desítkách metrů zadrželi příslušníci prezidentovy ochranky.


Zvětšit mapu

ČTK, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme