V Bostonu začal proces s atentátníkem na maraton v roce 2013. Obhájci řekli, že to byl on

V americkém Bostonu dnes naplno začal proces s Džocharem Carnajevem obžalovaným ze zosnování pumových atentátů na maraton v roce 2013. Soud po dvou měsících vybral skupinu budoucích porotců. Obě strany přednesly své zahajovací řeči a obhajoba hned na začátku procestu připustila Carnajevův podíl na útoku. Jednadvacetiletý mladík je obžalovaný ze zabití tří lidí a zranění víc než 260 dalších. Hrozí mu trest smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Federální soud v Bostonu, kde začal proces s Džocharem Carnajevem

Federální soud v Bostonu, kde začal proces s Džocharem Carnajevem | Zdroj: Reuters

Mladík podle federálních žalobců „předstíral, že byl divákem maratonu, v srdci měl ale vraždu“.

Popsali také, jak bratři pečlivě vybrali místa, kde nastražili podomácku vyrobené bomby v tlakových hrncích. Jejich odpálením prý chtěli potrestat Spojené státy za vojenské operace v muslimských zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bostonu začal soud s atentátníkem na maraton. Situaci sleduje profesor historie a mezinárodních vztahů tamní univerzity Igor Lukeš

Prokurátoři viní 21letého Džochara Carnajeva celkem ze třiceti trestných činů. Podle nich zorganizoval útok společně s 26letým bratrem Tamerlanem, který o tři dny později zemřel při přestřelce s policií.

„Obžaloba má v rukou velice silné důkazy. Patří k nim například videozáznamy z místa činu, kde je velmi dobře vidět, jak bratři na místo přicházejí a každý z nich nese velký ruksak. Potom jsou také záznamy, jak z místa odcházejí, načež vzápětí nastávají dva výbuchy,“ vysvětlil profesor historie a mezinárodních vztahů univerzity v Bostonu Igor Lukeš a dodal:

„Druhým typem důkazů je to, co obžalovaný napsal uvnitř lodi, ve které ho nakonec policie našla. Tohle přiznání napsal sám vlastní rukou, a dokonce i vlastní krví, protože neměl žádný jiný psací prostředek.“

Se svou úvodní řečí dnes vystoupila i obhajoba. V překvapivém úvodním prohlášení advokáti o svém klientovi řekli: „Byl to on." Obžalovaného ale následně vylíčili jako oběť vlivu staršího bratra, kterého označili za hlavního strůjce útoků.

Jména porotců zůstanou tajná

Očekává se, že proces potrvá několik měsíců. Skončit by mohl podle předpokladů v červnu. O osudu Džochara Carnajeva rozhodne porota vybraná ze závěrečné osmnáctičlenné skupiny, složené z deseti žen a osmi mužů.

Jména dvanácti porotců a šesti náhradníků zůstanou tajná. Ze slyšení, která uchazeči během dvou měsíců výběru absolvovali, ale vyplývá, že mezi nimi je telekomunikační technik, či zaměstnankyně oblastního školství.

Kandidáti museli dokázat, že nemají hotový názor na míru viny Džochara Carnajeva a jsou ochotní hlasovat o možnosti trestu smrti, pokud bude shledán vinným.

V cíli bostonského maratonu došlo ke dvěma explozím | Foto: Twitter David L. Ryan

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme