V Brazílii kandiduje Barack Obama, jmenovec prezidenta USA je jen částečně

Přezdívky jsou v Brazílii mnohdy důležitější než jména. Třeba fotbalistu Pelého zná málokdo občanským jménem Edson Arantes Nascimento. Bývalému prezidentovi se zase říká výhradně Lula. Zákony v Brazílii umožňují kandidovat ve volbách pod přezdívkou. Na kandidátkách do parlamentu je tak například Batman, bonbonový strýček či bambusová žena. Jeden z kandidátů si vybral jméno jednoho z nejznámějších politiků na světě, Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát do brazilského parlamentu Cláudio Henrique Barack Obama přebírá i některé grafické prvky z kampaně skutečného Baracka Obamy

Kandidát do brazilského parlamentu Cláudio Henrique Barack Obama přebírá i některé grafické prvky z kampaně skutečného Baracka Obamy | Foto: Cláudio Henrique

„Nebylo to tak, že bych šel spát a ráno se vzbudil a chtěl si říkat Barack Obama,“ vypráví muž, jehož přezdívka vznikla v roce 2007. Tehdy chtěl Claudio Henrique promluvit do místní politiky.

Jeho okolí ho pojmenovalo za jeho ambice a nejspíš i pro vzdálenou podobu po tehdejší vycházející osobnost globální politiky. Ráno o místním Obamovi psaly noviny a Cláudio nové jméno hrdě přijal. Jak říká, tehdy byl Barack Obama "světová politická ikona".

Přehrát

00:00 / 00:00

V brazilských volbách kandiduje Barack Obama- jméno prezidenta USA je přezdívka jednoho kandidáta. Podrobnosti má zpravodaj ČRo David Koubek

Skutečný Barack Obama tehdy teprve aspiroval na prvního amerického prezidenta jiné barvy pleti. I to se Cláudiovi Henriqueovi líbilo, sám mohl tehdy být prvním černošským starostou své obce Belford Roxo. Ale americký prezident mu imponoval i z jiného důvodu.

„Jeho předchůdci vládli americkým stylem: my můžeme všechno, vládneme celému světu. Ale najednou přišel stejně nadaný muž, ovšem otevřený dialogu,“ vysvětluje Cláudio Henrique.

I tento 45letý Brazilec chce změnit politiku. Elán mu nechybí ani po minulých místních volbách, které prohrál. Je zvyklý se nevzdávat. Rád by teď třeba změnil brazilský volební systém.

Jako chudý kluk z periferie Rio de Janeira začal pracovat v devíti letech, prodával košile, v sedmnácti už si říkal podnikatel. Díky práci u letectva získal znalosti v informatice a mimo jiné pořádal kurzy pro obyvatele ve svém okolí, kde život rozhodně není lehký.

Zažil to i při jednom z mítinků, na který mířil i zpravodaj ČRo. V polovině cesty mu zavolal, ať nejezdí, že v místě zrovna není bezpečno. Pozval ho ale na představení dalšího svého projektu - sociálního mobilního operátora.

Kandidát do brazilského parlamentu Cláudio Henrique Barack Obama (uprostřed) při představování svého projektu sociálního telefonního operátora | Foto: David Koubek

Ten má umožnit volat skoro zadarmo přes internet a část zisku dávat na zdravotnictví a sport a podporovat třeba recyklaci. Cláudio Henrique už dokonce získal pro svůj projekt partnera v Argentině. Chce totiž expandovat za hranice.

„Je pro mě ctí být součástí toho projektu. Není to klasická firma, která generuje bohatství. Tahle ho ve společnosti přerozděluje,“ říká Lautaro Castro, majitel argentinské firmy zabývající se elektronickým zabezpečením.

Operátor TELPOP vypadá na první pohled spíš jako utopie či školní projekt. Nezdá se to být podnikatelský záměr, natož s výhledem předehnat stávající mobilní operátory. Ale brazilský Barack Obama to vidí jinak.

„Je to otázka času. Věřím, že v blízké době začneme získávat trh,“ věří. A nevzdává to. Jeho heslo totiž je: práci nic neodolá.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme