V Brazílii pozatýkali skupinu, která údajně plánovala teroristické činy

Brazilští federální agenti zatkli desetičlennou skupinu, která měla plánovat teroristické útoky. Do olympijských her přitom zbývají jen dva týdny. Úřad prezidenta Michela Temera již oznámil, že svolal mimořádné zasedání vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská vojenská policie

Brazilská vojenská policie | Zdroj: Reuters

Podle brazilského ministra spravedlnosti Alexandra de Moraes se jednalo o buňku Brazilců, kteří měli přísahat věrnost takzvanému Islámskému státu. Další z nich, včetně údajných příznivců Islámského státu, policie monitoruje.

Spiklenci vyjádřili úmysl zaútočit a na základě toho je policie zadržela. Nebyl to ovšem nějaký popracovaný plán, kde zaútočit.

Přehrát

00:00 / 00:00

o chystaných teroristických útocích, které odhalila brazilská policie, mluvil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Zadržení se možná spolu ani nepotkali, komunikovali jen přes sítě. Podle ministra to byla absolutně amatérská buňka, která nebyla ani moc organizovaná. Spíše se domlouvali, třeba že začnou trénovat bojová umění.

Jeden ze skupiny se pokoušel přes internet v Paraguay koupit samopal AK 47. I to označil ministr za důkaz jejich amatérismu.

Dnes se objevili také informace o tom, že Islámský stát do Brazílie šířil rady, jak útočit. Tvrdil, že by mělo jít o strategii takzvaných osamělých vlků.

Ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že policejní operace, nazvaná Operace Hashtag, se týkala osmi brazilských států Amazonas, Ceará, Paraíba, Goiás, Minas Gerais, Rio de Janeiro, Sao Paulo a Rio Grande do Sul.

Dnešní policejní operace se uskutečnila jen několik dní poté, co brazilská tajná služba oznámila, že místní skupina Ansar Chiláfa Brazil vyjádřila v prohlášení podporu IS.Brazílie tento týden také zesílila bezpečnostní opatření na letištích, kde nově cestující musejí procházet screeningovou kontrolou i na domácích letech, zatímco dosud se taková kontrola prováděla pouze na linkách do zahraničí.

Brazilské úřady očekávají, že na olympiádu přijede do Ria de Janeiro kromě deseti a půl tisíce atletů také přes půl milionu zahraničních turistů. Na jejich bezpečnost má dohlížet na 85000 policistů a vojáků, což je skoro trojnásobek oproti minulým olympijským hrám v Londýně.

ČTK, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme