V Brazílii rezignoval nový ministr pro transparentnost. Kvůli korupci

Už druhý člen nové brazilské vlády rezignoval. Teprve dva týdny po představení nového kabinetu se úřadující prezident Michel Temer rozloučil s ministrem transparentnosti Fabianem Silveirou. Důvodem je podezření, že chránil politiky před vyšetřováním velké korupční kauzy kolem státní ropné firmy Petrobras.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti ministru transparentnosti Silveirovi v pondělí protestovali zaměstnanci jeho úřadu

Proti ministru transparentnosti Silveirovi v pondělí protestovali zaměstnanci jeho úřadu | Zdroj: ČTK

Měl proti ní bojovat, sám se ale do korupční sítě zapletl. Zaměstnanci ministerstva transparentnosti protestovali proti svému šéfovi, v den jeho odstoupení vzali kbelíky a košťata a myli prostory úřadu od obrazné špíny.

Podle tajných zvukových nahrávek zveřejněných televizí Globo ministr Fabiano Silveira radil šéfovi Senátu Renanu Calheirosovi, jak se bránit vyšetřování v kauze, která otřásá už měsíce brazilskou politikou.

Právě skandál kolem rozdělování a předražování zakázek a obrovských úplatků politikům přitom byl jedním z důvodů dočasného odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové, kterou nahradil Michel Temer.

Jeho strana PMDB vypověděla prezidentce v březnu věrnost a odešla z koalice. Tehdy také začal proces impeachmentu, tedy ústavního vyšetřování s možným sesazením hlavy státu.

Teď ho projednává brazilský Senát a do začátku října by měl rozhodnout, zda Rousseffovou zbaví funkce definitivně. Oficiálním důvodem pro impeachment jsou přitom údajně protiústavní rozpočtové operace.

Ze stejné strany jako úřadující prezident Téměř - tedy PMDB - je i šéf Senátu Renan Calheiros a také bývalý předseda sněmovny Eduardo Cunha, kterého nedávno zbavil funkce kvůli podezření, že se také podílel na korupční kauze firmy Petrobras.

V rámci takzvané operace „Automyčka“ jsou vyšetřováni také další politici PMDB, ale také Strany pracujících Dilmy Rousseffové a řady dalších politických subjektů. Ve vězení je kvůli stejné kauze už několik vysoce postavených manažerů největších stavebních a strojírenských firem v Brazílii nebo bývalý pokladník Strany pracujících.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme