V Brazílii zbourali i druhou polovinu mostu, který v létě zavalil dva lidi

V brazilském Belo Horizonte odstřelili most, který se v červenci z poloviny zřítil a zabil dva lidi. Podle vyšetřování mohla za tragédii chyba v projektu. Mohla kvůli ní spadnout i severní polovina nedostavěného mostu - úřady ho proto okamžitě nařídily kompletně zbourat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donedávna stojící severní oblouk mostu v Belo Horizonte musel k zemi. Na vině byl chybný projekt

Donedávna stojící severní oblouk mostu v Belo Horizonte musel k zemi. Na vině byl chybný projekt | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Nikdy nepoužitý betonový kolos se poroučel k zemi během tří vteřin. Obyvatelé bydlící do 200 metrů se museli dočasně evakuovat. Zpátky budou moci až poté, co statikové prohlédnou jejich domy.

Provoz by se měl na jednu z nejrušnějších tříd dvou a půl milionového města vrátit do konce týdne.

Jižní polovina mostu se zřítila pár dní před semifinále fotbalového šampionátu. Masa betonu spadla na autobus a osobní auto a zabila oba řidiče. Rozdrtila také dvě nákladní auta.

Vše způsobila chybná kalkulace: v jednom z betonových bloků pod pilíři bylo desetkrát méně ocelové výztuže, než by bylo potřeba.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme