V Buffalu stále sněží, mohou docházet zásoby jídla. Doprava funguje

Pokračující sněžení dál trápí některé oblasti na severovýchodě Spojených států. Do postižených míst míří záchranáři i materiál z celého státu New York. Potíže mají především v některých čtvrtích Buffala a v jeho okolí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V některých částech Buffala je stále kalamitní stav

V některých částech Buffala je stále kalamitní stav | Zdroj: Reuters

Většina města a nejbližšího okolí nepociťuje potíže téměř vůbec.

V centru Buffala je odhadem do 20 centimetrů sněhu a ani na většině hlavních tahů do města nejsou problémy vůbec patrné.

Existují ale místa, která jsou až pod dvoumetrovou vrstvou sněhu, kde mohou docházet zásoby potravin v obchodech a kde hrozí i zřícení některých budov.

Tuto pro Evropany neobvyklou situaci nezpůsobilo klasické sněžení, ale takzvaný Lake effect snow, kdy ledový vítr posbíral vodní páru nad Erijským jezerem a ve formě srážek ji nafoukal na nejbližší pobřeží.

Ochlazení provázené přívaly sněhu není nezvyklý jev, obvykle ale nastává později. Říká se mu Lake effect, jde totiž o účinek velkých jezer na pomezí USA a Kanady. Studený vzduch se sune nad oblast jezer, tam se nasytí vlhkostí z velké vodní plochy a na břehu začne prudce sněžit. Kolem Huronského a Michiganského jezera nebo kolem jezer Ontario a Erie pak průměrně spadne půl metru sněhu za rok, tentokrát ale napadl za krátkou dobu trojnásobek.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo vnímá situaci jako vážnou a možná dokonce jako nejhorší svého druhu v historii.

„Sice jsme udělali obrovský pokrok třeba v odklízení sněhu ze silnic a už není nikdo, kdo by byl nedobrovolně uvězněný, přesto necháváme některé trasy uzavřené. Očekáváme totiž dalších 60 až 90 centimetrů sněhu,“ prohlásil Cuomo.

„Na pomoc přicházejí tisíce lidí z celého státu a stovky pluhů až z míst tak vzdálených, jako je Long Island,“ dodal guvernér.

Letiště v Buffalu už je však v provozu, obnoveny byly po jednodenní výluce také pravidelné autobusové dálkové linky a zprůjezdněna je i většina silnic.

V důsledku mohutných přívalů sněhu na severovýchodě Spojených států už zemřelo nejméně 12 lidí.

Tomáš Lörincz, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme