Střelba u kanadského parlamentu má dvě oběti. Policie stále pátrá po ozbrojencích

V kanadském hlavním městě Ottawě pokračuje masivní bezpečnostní operace. Policie dál pátrá po možných komplicích útočníka, který u válečného památníku zastřelil vojáka a potom utekl do blízkého parlamentu. Při následné přestřelce policie ozbrojence zastřelila, část města ale dál zůstává uzavřená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadská policie pátrá po několika útočnících. Střílelo se na nejméně třech místech hlavního města Ottawy včetně parlamentu

Kanadská policie pátrá po několika útočnících. Střílelo se na nejméně třech místech hlavního města Ottawy včetně parlamentu | Zdroj: Reuters

Střelec podle očitých svědků vypálili několik ran na vojáky hlídající válečný památník. Zasáhnul jednoho z vojáků, který později v nemocnici svým zraněním podlehl. Útočník poté utekl směrem ke kanadskému parlamentnímu komplexu, který je od místa incidentu vzdálený jen několik desítek metrů.

Do budovy střelec vnikl kolem desáté hodiny dopoledne tamního času. Tedy v době, kdy v ní byla většina zákonodárců. Ti jsou teď podle policie na bezpečných místech ve svých kancelářích. V bezpečí je i kanadský premiér Stephen Harper, kterého z budovy evakuovali.

Útočník byl nakonec zastřelen uvnitř parlamentní budovy. Podle svědků padly desítky výstřelů. Policie a taktické jednotky pátrají po dalších možných komplicích střelce. Identitu ani motivy útočníka úřady zatím neznají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v kanadské Ottawě mluvila po 21. hodině středoevropského času severoamerická zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Policie oznámila, že nemůže potvrdit, že u památníku i v parlamentu střílel ten samý člověk. Existuje podezření, že útočníků bylo více.

Zavřené jsou vojenské základny po celé zemi, v centru Ottawy pak parlament, americká ambasáda, ottawská univerzita, policejní služebny i nedaleké nákupní centrum, kde se také střílelo.

Podle vládních zdrojů byl zraněn jeden člen parlamentní ochranky. Ottawská nemocnice, kam převezli zraněné, hlásí, že má v péči dva lidi, jejichž stav je stabilizovaný.

Kanadský premiér Stephen Harper oznámil, že ruší svůj další program. Měl se přitom sejít s čerstvou držitelkou Nobelovy ceny za mír Malalou Júsufzajovou.

Americký Bílý dům nabídl okamžitě po útocích Ottawě pomoc. S kanadským premiérem mluvil už po telefonu i americký prezident Obama.

Incident se odehrál pouze dva dny poté, co nedaleko Montrealu zaútočil islámský radikál na dva kanadské vojáky a jednoho z nich zabil. Nejen kanadská média proto spekulují o tom, že oba případy souvisí. Kanada na první útok zareagovala tím, že vyhlásila zvýšené riziko hrozby teroristického útoku. O Kanadě je přitom známo, že podporuje Spojené státy v boji proti radikálům z Islámského státu, takže útok z této strany zatím nelze vyloučit, ale v žádném případě ani potvrdit.

Jan Piroch, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme