V Kolumbii odsoudili dva blízké spolupracovníky exprezidenta za špionáž

V Kolumbii odsoudili bývalou šéfku tajné služby a někdejšího vedoucího kabinetu prezidenta. Nejvyšší soud je usvědčil ze špehování oponentů bývalé hlavy státu Álvara Uriba. Kromě vyzvídání na politiky nařídili třeba také odposlouchávání soudců a novinářů. Výši trestu oznámí soud za několik dní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bogotský Justiční palác

Bogotský Justiční palác | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Bývalá šéfka výzvědné služby Maríadel Pilar Hurtadová dokonce před stíháním utekla do Panamy. Tam jí dali azyl, později ji ale vydali zpátky do Kolumbie.

Společně s někdejším šéfem prezidentského kabinetu Bernardem Morenem jí hrozí 10 let ve vězení, mimo jiné za zločinné spolčení.

Bývalý prezident Álvaro Uribe popírá, že by o špehování jeho oponentů věděl. Problémy se zákonem má řada lidí z jeho okolí. Ministra zemědělství z jeho vlády odsoudili za korupci a policie vyšetřuje i bývalého konzervativního prezidentského kandidáta, kterého vybral osobně Uribe.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme