V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězila Dilma Rousseff

Brazílie má za sebou volební neděli. 135 milionů voličů vybíralo kromě poslanců, senátorů a guvernérů i budoucí hlavu státu. Podle odhadů v prvním kole jasně zvítězila Dilma Rousseff z vládní Dělnické strany s 46 procenty nad sociálním demokratem Josém Serrou, který získal necelých 33 procent. Zemi tak čeká druhé kolo voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak dopadnou prezidentské volby v Brazílii? Vyhraje Dilma Rousseffeldová

Jak dopadnou prezidentské volby v Brazílii? Vyhraje Dilma Rousseffeldová | Zdroj: ČTK

Dva nejúspěšnější kandidáti se v něm utkají 31. října. Dilma za své vítězství v prvním kole vděčí hlavně obrovské popularitě dosavadního prezidenta Luly, který ji vybral jako kandidátku své strany.

Luiz Inácio Lula da Silva se stal za dvě volební období hvězdou nejen doma, ale i v zahraničí. Díky promyšlenému systému sociálních dávek se 20 milionů Brazilců dostalo přes hranici chudoby. Ekonomika rostla tempem, o kterém se Evropanům může jen zdát. Brazílie se také stala důležitým hráčem v mezinárodní politice.

Ani po odchodu Luly se kurz jihoamerické velmoci nezmění. Stát bude ovládat důležité ekonomické sektory, ale bude otevřený investorům. Nová hlava státu ale bude muset prosadit daňovou a penzijní reformu a zaměřit se na školství, zdravotnictví a zlepšení bezpečnosti.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme