V Texasu funguje tradiční česká pekárna. Nabízí koláče i vánočku

Klasické české vánoční sladkosti jsou exotikou mezi mnohými krajany v zahraničí, existují ale místa, kde lze sehnat koláče i vánočku podle receptů předávaných z generace na generaci. Jedním z nich je pekárna v texaském městě West.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánočka patří na vánoční stůl

Vánočka patří na vánoční stůl | Foto: Fotobanka Pixabay

„Venkovská pekárna" v texaském městě West patří k vyhlášeným místům, kam se vydat pro české či respektive moravské texaské pečivo. Všechny tyhle přívlastky mají svůj význam, peče se tu totiž tak, jako to dělali první přistěhovalci na konci 19. století, kteří přišli právě z Moravy.

Tradice tu drží i o Vánocích. „Jsme jediná pekárna, která peče vánočky. Není to nic jednoduchého, přehazovat 13 copů těsta. Pečeme podle rodinného receptu mojí pekařky. Široko daleko je to jediná osoba, která umí vánočku skutečně upéct," říká majitelka Mimi Irwinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na tradiční pekárnu narazila v Texasu zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Vánoční sezonu tu zpestřují perníčky nejroztodivnějších svátečních tvarů, velcí Mikulášové a také zlaté prasátko. Najít formičku prý nebylo nic jednoduchého, prasátko si Mimi přivezla z Mexika a trochu ho musela poupravit, aby vyhovovalo předobrazu z dalekých českých zemí.

74letý Joe Kotsh, který sedí u jednoho ze stolků, na kvalitu zdejší produkce nedá dopustit. Má polské a ukrajinské kořeny, sem do české pekárny dojíždí desítky kilometrů už přes 50 let. Hlavní specialitou a vyhlášenou pochoutkou, za kterou lidé sjíždějí z celého okolí, jsou tu koláče.

Hvězdy z Ochranova zdobí domy mnoha Němců, za tradicí stojí čeští emigranti

Číst článek

Tady se jim říká „kolatche“ a pekárna vyrábí meruňkové, tvarohové, třešňové. Ochutnat ale můžete i makovník, moravský kávový koláč, či oříškový závin.

„Snažíme se péct autenticky, tak jako pekli první Češi v Texasu. Nic z toho, co vidíte tady, v České republice nenajdete. Je to texaská verze moravského pečiva, tak jak si ho pamatovaly generace zdejších přistěhovalců,“ dodává Mimi Irwinová, která tu peče českou přistěhovaleckou historii.

Lenka Kabrhelová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme