V USA udeřila sněhová bouře. Zasáhne desítky milionů lidí

Při autonehodách během sněhové bouře ve Spojených státech zemřelo osm lidí. Jen ve Virginii policie evidovala skoro tisíc nehod a dopravní komplikace hlásila i další místa. Letecké společnosti v oblasti celkem zrušily přes 7 tisíc letů. V některých městech celý víkend nepojede hromadná doprava. Úřady lidem doporučují, aby nevycházeli z domu. Přes 130 tisíc lidí na severovýchodě Spojených států je bez elektřiny. Sněžit by mělo po celý víkend a čeká se i silný vítr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhovou pohotovost vyhlásilo také hlavní město Washington D.C.

Sněhovou pohotovost vyhlásilo také hlavní město Washington D.C. | Zdroj: Reuters

Meteorologové varují, že by mohlo nasněžit nejvíce sněhu od roku 1922. Tehdy se ve Washingtonu potýkali s víc než 70 centimetry sněhu. Varování před extrémní silou bouře ještě před začátkem sněžení vydaly i úřady.

Později státy Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, Severní Karolína, New Jersey, New York, Virginia and Západní Virginie vyhlásily výjimečný stav. Sněhovou pohotovost vyhlásilo také hlavní město Washington D.C.

Do nedělního rána by tam podle starostky Muriel Bowserové mohlo napadnout 60 až 70 centimetrů nového sněhu, což je podle meteorologů nadílka aspirující na zápis do knihy rekordů. Bouři, kterou média překřtila na Snowzillu, by obyvatelé hlavního města podle starostky neměli brát na lehkou váhu.

„Tato bouře je skutečně výjimečná a může ohrožovat i lidské životy. Všichni obyvatelé Districtu Columbia by se podle toho měli chovat. Je potřeba, aby celé město spolupracovalo. Lidé se musí schovat na bezpečná místa a nevyjíždět na silnice,“ varovala Bowserová.

Chris Geldart z washingtonského úřadu bezpečnosti vyzval už v pátek obyvatele, aby se zásobili potravinami a vodou a pokud možno nevyráželi ven autem. Obchody, které na mnoha místech hlavního města zejí prázdnotou, zůstanou většinou s ohledem na bezpečí zaměstnanců celou sobotu zavřené, stejně tak i mnohé restaurace.

Vůbec poprvé za 40 let se na dva dny uzavřelo washingtonské metro, které je druhé nejvytíženější ve Spojených státech. Soupravy se znovu rozjedou až v pondělí. Zrušené jsou i tisíce leteckých spojů.

Podle některých odhadů zasáhne sněhová bouře až 85 milionů lidí ve 20 státech. V New Jersey nebo v New Yorku úřady varují před povodněmi. Lidem v nízko položených oblastech doporučují, aby se připravili na možnou evakuaci.

Při dopravních nehodách způsobených špatným počasím zemřelo už osm lidí. A třeba ve Virginii úřady v pátek ohlásily přes 1000 nehod. Hromadná nehoda v Kentucky zase zablokovala důležitou dálnici. Silniční pohotovost evidovala několik tisíc žádostí o pomoc.

Významně se komplikuje i letecká doprava. V pátek a sobotu musely aerolinky kvůli špatnému počasí zrušit už víc než 7 tisíc letů.

V řadě měst zůstávají o víkendu zavřené obchody i restaurace. Zrušená je na mnoha místech také veřejná doprava. Úřady radí, aby lidé v zasažených oblastech raději vůbec nevyjížděli. Sníh totiž může padat tak rychle, že se ho nepodaří včas odklízet.

Severní a Jižní Karolína se potýkají s výpadkem dodávek elektřiny. Podle posledních informací je bez elektřiny asi 130 tisíc domácností, většina z nich v Severní Karolíně, kde přestala fungovat jedna elektrárna.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme