Venezuela slaví výročí narození Simona Bolívara

Venezuela dnes slaví výročí narození velkého muže Jižní Ameriky - Simona Bolívara. Tento vojevůdce a politik je jednou z hlavních postav boje Jihoameričanů za nezávislost na Španělsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hugo Chavez

Hugo Chavez | Foto: Office of the President of Venezuela

Není to sice kulaté výročí - Bolívar se narodil v roce 1783 - přesto se očekávají oslavy ve velkém stylu. Řada zemí kontinentu si totiž letos připomíná dvě stě let nezávislosti.

„Letos oslavy výročí narození Simona Bolívara zůstaly až do poslední chvíle velkou neznámou. Teprve včera vláda prostřednictvím televize vyzvala občany, aby si přišli Bolívarovu památku připomenout k Národnímu panteonu, tedy hrobce osvoboditele,“ přiblížila na Radiožurnálu spolupracovnice ČRo v Caracasu, Nina Hönigová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Venezuela slaví výročí narození Simona Bolívara. Podrobnosti v rozhovoru se spolupracovnicí ČRo v Caracasu, Ninou Hönigovou v Odpoledním Radiožurnálu.

Dodala, že na tomto místě proběhne slavnostní defilé, jehož vrcholem je kladení venezuelské vlajky na Bolívarův sarkofág. Vlajku vyrobily ženy z osmi různých států země a ode dneška má sloužit jako jakási důstojná pokrývka hrobky.

„Vlajka je výjimečná v tom, že ve srovnání s vlajkou starou, která byla vyrobená v Anglii, je tato nová dílem a symbolem současného venezuelského národa. Tak se o události vyjádřil venezuelský prezident Hugo Chávez,“ uvedla.

Načasování exhumace Bolívarových ostatků

Zhruba před týdnem před zraky televizních diváků exhumovali ostatky Simona Bolívara. Byla to velká show a nechyběl u ní ani prezident Chávez, jehož cílem je podle pozorovatelů hlavně zjistit pravou příčinu Bolívarova úmrtí. Podle Cháveze totiž Bolívar nezemřel na tuberkulózu, ale byl otráven.

„Prezident chce kromě vyjasnění příčiny úmrtí Bolívara národ také ujistit - pomocí testů DNA - že jde skutečně o velkého jihoamerického hrdinu a že v hrobce neodpočívá nikdo jiný,“ uvedla Hönigová.

Co se týče načasování exhumace před televizními kamerami, jde ale podle ní o součást předvolební strategie vládních socialistů. „Událost má před zářijovými volbami do národního shromáždění nabudit v lidech ještě silnější patriotismus. Prezidentovi vládní socialistické strany jde totiž o zásadní uhájení parlamentní většiny,“ dodala.

David Koubek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme