Venezuelané demonstrovali proti vládě. Policie v Caracasu použila slzný plyn

Ve Venezuele se vyostřuje napětí mezi socialistickou vládou a jejími odpůrci. Venezuelská policie potlačila další protivládní protest – pochod tisíců lidí, kteří chtěli v Caracasu dojít k sídlu Národní volební komise, znemožnila hned na začátku. Opozice požaduje uznání žádosti o referendum o sesazení socialistického prezidenta Nicoláse Madura, pod kterou sehnala dost podpisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci opozice utíkají před slzným plynem, který použila venezuelská policie k potlačení protivládní demonstrace v Caracasu

Stoupenci opozice utíkají před slzným plynem, který použila venezuelská policie k potlačení protivládní demonstrace v Caracasu | Zdroj: Reuters

Protest byl tento týden ve Venezuele už třetí. A demonstrujících i policistů bylo víc než dřív.

Stovky lidí utíkaly ulicemi před slzným plynem. Několik protestujících skončilo v policejní cele, několik zase v lékařské péči. I po zásahu policie a národní gardy však lidé, často i senioři, zůstávali v ulicích a provolávali protivládní hesla.

„To, co chceme, je ústavní změna vlády,“ popsal jeden z protestujících Gustavo Fuenmayor.

Podle ústavy je referendum o odvolání hlavy státu možné a opozice sesbírala přes 1,8 milionu podpisů – tedy více než potřebných 200 tisíc – vláda prezidenta Nicoláse Madura však plebiscit nechce dovolit.

Obstrukce se čekají právě od Národní volební komise, která v takových případech přepočítává a ověřuje podpisy a referendum organizuje.

Opoziční lídr Henrique Capriles prohlásil, že nemůže zaručit, co se stane, pokud bude vláda blokovat demokratické procesy, jako je pokus o referendum.

Sám prezident Nicolás Maduro nadále tvrdí, že opozice se ho snaží svrhnout převratem a podporují ji při tom i některé zahraniční vlády – USA nebo Španělsko.

Lidé jsou však čím dál více rozladění ekonomickou krizí v zemi – inflace je ve Venezuele nejvyšší na světě. Letos dosáhne podle Mezinárodního měnového fondu 700 procent, příští rok už má být čtyřciferná.

Lidé trpí nedostatkem potravin, výpadky elektřiny i vody, průmysl nemá suroviny a nemocnice zdravotnický materiál.

Protest za sesazení prezidenta Nicolase Madura ve venezuelském San Cristobalu | Foto: Reuters

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme